2024. április 20., szombat
FONTOS

Kner Imre és Mata János munkáit állították ki Gyulán

A napokban nyitották meg a Társművészet-művésztársak elnevezésű tárlatot a Békés Megyei Levéltárban.

Az eseményen Kner Imre, a magyar tipográfia 20. századi megújítója és Mata János, a Kukori és Kotkoda rajzolójának és rendezőjének édesapja közös munkája, együttműködése során keletkezett levelezését állították ki. A bemutatott dokumentumok mellett rajzokat és nyomtatványokat is láthattak az érdeklődők.
Erdős Tamás, a gyomai Kner Nyomda igazgatója köszöntőbeszédében emlékeztetett, Kner Izidor nemcsak mint tipográfus előzte meg a kor szellemiségét.

Erdész Ádám igazgató elmondta, A Kner család és más történetek című kötete ihlette a kiállítást, melyet eredetileg az ifjabb Mata János és Kner Imre unokája, Kéri Júlia hozott volna létre. A sors azonban úgy akarta, hogy a tárlat létrejöttét már csak Kéri Júlia érje meg, aki először Budapesten, a Magyar Filmesházban mutatta be az összegyűjtött dokumentumokat. A levéltár birtokában lévő Kner hagyatékkal kiegészített kiállítás egyik fő eleme a Mata Jánossal folytatott levelezés, mely nemcsak formáját, tartalmát tekintve, de esztétikumában is eltér a 20. századi formától.

Mata János levelei 18. századi formában, kézzel íródtak, rajtuk vagy rajzolt vagy kő nyomatos fejléccel vagy iniciáléval, Kner Imre válaszai pedig barokkos stílusú gépelt szövegek voltak. Kéri Júlia kiemelte, számára a legkülönlegesebb darab azonban mégis a Gondolatok a Békaegérharcról című mese illusztrációi.

A levelek és az illusztrációk mellett számtalan személyes tárgy bizonyítja a kilenc hónapon át tartó barátságot, melynek a történelem, a második világháború vetett véget.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …