Idén rekord mennyiségű, 1182 mintát neveztek be. Ezek közül három kategória szerint értékelik a beérkezett termékeket, külön vizsgálják a bérfőzetők, a magánfőzők és a kereskedelmi főzdék pálinkáit és párlatait.
A Bérfőzetők és Magánfőzők Versenyére érkezett a legtöbb nevezés, árulta el Lovassy György zsűrielnök, mivel az ország szinte minden részéről küldtek be mintákat, valamint külföldről: Szerbiából, Romániából, Szlovákiából, sőt még Izraelből is érkeztek párlatok. A bíráló bizottság egy, erre az alkalomra kialakított online rendszerben pontoz.
Az érzékszervi zsűri 24 tagja az elkövetkező napokban megvizsgálja a beérkezett termékek ízének, illatának tisztaságát, azt, hogy milyen mértékben érezhető az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Ezen kívül pontozzák a textúrát, valamint az összbenyomást is.
A kereskedelmi kategóriában az aranyérmes pálinkákból a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület tagjaiból álló zsűri az almatermésű gyümölcsökből, a csonthéjas termékekből, a vadontermő és bogyós gyümölcsökből készített, valamint az ágyas és vegyes, a szőlő és törkölypálinkák kategóriáiból választ egy-egy olyan mintát, melyet a Hungarian Spirit- Magyar Pálinka Válogatás 2019. díjra javasol. A fesztivál célja a minőségi párlatok és pálinkák elismerése mellett a hungarikum megőrzése és népszerűsítése.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre április 12-én és 13-án a Gyulai Pálinkafesztiválon kerül sor.