2024. március 29., péntek
FONTOS

Közel 194 millió forintból újult meg a Gyulai Közüzemi Kft épülete

A városban ez már a 7. megvalósult és átadott TOP-os pályázatból finanszírozott beruházás – hangsúlyozta Görgényi Ernő polgármester csütörtök délelőtt a Gyulai Közüzemi Kft épületfelújításának projektzáró eseményén. A Zöldkereszt gyermekorvosi rendelő, a Törökzugi bölcsőde, a Szivárvány Napközi Otthon, a Boldog Apor Vilmos Katolikus Óvoda, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár felújítása, valamint a belvíz-, csapadékvíz elvezetőrendszer felújítása, korszerűsítése után a Gyulai Közüzemi Kft székháza is megújult.

A gyulai önkormányzat gazdasági programjának egyik stratégiai célkitűzése a városüzemeltetési költségek csökkentése, melynek fókuszpontjában az épületüzemeltetési költségek csökkentése áll. A város ennek érdekében 2011 óta folyamatosan energetikai korszerűsítéseket hajt végre. Olyan modern, az alternatív energiára épülő rendszereket alkalmaznak, amelyek lenullázzák, vagy nagy mértékben csökkentik az épületek energiafelhasználását.

Az 1970-ben átadott épületben az elmúlt közel 50 évben nagyobb volumenű felújítás nem volt. A mostani az egész épületkomplexumot és a fűtésrendszert is érintette. A beruházás összköltsége 193 millió 700 ezer forint volt, melyből Európai Uniós forrás 160 millió forint, illetve önkormányzati támogatás 4 millió forint, a fennmaradó összeget pedig a közüzemi kft biztosította. A beruházás során teljes külső hőszigetelést kapott az épület, az összes, közel 45 nyílászárót kicserélték, megépítettek egy 50 kW-os napelemes kiserőművet, valamint az épületen belül egy teljes hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert alakítottak ki.

A közüzemi kft a felújítás során gondolt a jövőre is, így optikai védőcsőrendszert alakítottak ki az épületek között, amely a jövő informatikáját, kommunikációját fogja szolgálni. Az esemény végén az épület aulájában avatták fel a felújítást megjelenítő emléktáblát.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …