2019. július 21., vasárnap
FONTOS

Miért gyilkol az ember? – Gyulán játszották a Woyzecket

A napokban nagy sikerrel mutatta be paneldrámáját a Sztalker csoport a művelődési ház színpadán. Ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós „képzeletbeli társulata” olyan fiatal színészekből áll, akik hasonlóan gondolkodnak, és együtt újszerű dramaturgiai megoldásokat próbálnak mutatni. Az alábbi felvételek a Woyzeck című előadás gyulai bemutatójának főpróbáján készültek.

Büchner drámáját egy 1824-ben történt gyilkosság ihlette. Ekkor féltékenységből gyilkolta meg feleségét egy Woyzeck nevű lipcsei borbély, aki a feltételezések szerint zavarodott ember volt, így nem volt tudatában tettének. Büchner ezt követően négy változatban, vázlatosan készítette elő azóta legendássá vált drámáját. A mű befejezése előtt azonban elhunyt, így a fennmaradt szöveg csupán kiindulópontként szolgál a későbbi alkotásokhoz. Ezekből a klipszerű vágásokból, látomásokból, költői párbeszédekből építkezett Ifj. Vidnyánszky Attila drámája kiegészítve napjaink ismert szlengjével, de számtalan idézet szerepel a Gyűrűk urából vagy a Harry Potterből is.

A főszerepet alakító Nagy Márk elárulta, a darab végső változata a színészcsoport improvizációiból állt össze.

Woyzeck tehát alapvetően a mai világ véleményformáló eszközeinek rabjává válik, folyamatosan az őrület felé halad. A néző számára pedig néha fejtörést okoz a víziók, a képzelet és a valóság megkülönböztetése, hiszen végtelen dinamizmussal váltakoznak a lassabb és gyorsabb jelenetek.

Az előadás folyamatosan felteszi a kérdést, ki a bűnös: Woyzeck, vagy a világ, amely gyilkosokat szül?

Nézze meg ezt is:

Új tárlat a Postagalériában

A Postagalériában ez alkalommal Kovalovszkiné Arató Ilona és Szabó József festők képeit állították ki. A …