2024. március 29., péntek
FONTOS

Megnyitott Makra János helyi festő emlékkiállítása

Téglás Gergely és Fodor Pál alkalmi formációja alapozta meg a napokban megnyitott tárlat hangulatát. A Kohán Képtárban ugyanis Makra János Gyulavári születésű festő emlékkiállítását mutatták be az érdeklődőknek.

A 36 festmény nagy része olaj farost és olaj vászon, témájukat tekintve pedig dominánsan az alföldi életet ábrázoló tájképet, csendéletet találhatunk, de fellelhetünk néhány figurális kompozíciót is.
Makra János autodidakta módon képezte magát, mivel négy osztály elvégzése után a család anyagi helyzete miatt ő is napszámosnak állt, így a munka végeztével, esténként festett, közben folyamatosan új technikákkal próbálkozott. A kiállítás célja a megemlékezés mellett az is, hogy visszahozzák a köztudatba Makra életművét.

1941-ben miután Budapestre költözött, néhány tanfolyam elvégzése után már 1950-ben megrendezte első kiállítását, a fővárosban pedig 1967-ben és 1975-ben láthatták önálló tárlatát az érdeklődők. Képein Németh József, Kohán György és Grábel Margit stílusjegyei is megjelennek.

Makra János emlékkiállítása április 24-ig látható, majd ezt követően nyáron a művészetkedvelők a Böhm-gyűjteményt is megtekinthetik.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …