2024. április 26., péntek
FONTOS

Felújítják az 1958-ban fúrt termálkutat a Gyulai Várfürdőben

Saját erőből idén elsőként a legrégebbi, 1958-ban fúrt gyógyvizes “1-es” kút rekonstrukciója valósul meg a napokban.

A kút 2005 méter mély, de a talpmélysége 1867 méter. A víz hőmérséklete 72 fok, a hozama pedig mintegy 20 köbméter óránként. A kút kompressziós rendszerrel működik, ezért már elöregedett, behomokozódott, ez az egyik oka a felújításnak. 1500 és 1867 méter között feliszapolódott a kút, ezért fontos volt a kitisztítása. A kompressziós rendszert a jövőben frekvenciaváltós, búvárszivattyúsra alakítják, ezzel meghosszabbítják a kút élettartamát, valamint várhatóan növelik a vízhozamot.

Kun Miklós elmondta, a kút működésével nem volt probléma az utóbbi 61 évben, viszont ahhoz, hogy a létesítmény bővítse a termálvíz felületét, ehhez elengedhetetlen a felújítás és a kapacitás növelése.

Kun Miklós hangsúlyozta, a 2018-as év magasra tette a mércét a Gyulai Várfürdő vezetése számára. Idén a 630 ezres látogatószámot kell átlépniük, melyet egy jó nyári időszakkal sikerülhet túlszárnyalni. A nyári programok szervezése már elkezdődött. A tervek szerint az utóbbi években nagy sikert aratott nappali diszkók folytatódnak szombatonként, emellett a gyerekekre gondolva minden hétvégén megrendezik a Minimax programot. Emellett bábszínházzal, kisebb animációs rendezvényekkel, koncertekkel várják a nyáron a vendégeket.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …