2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Világraszóló rekordkísérlet az Erkel Ferenc Emlékházban

Erkel Ferenc kereken 175 évvel ezelőtt szerezte a Himnusz zenéjét. Ebből az alkalomból teszünk kísérletet arra, hogy megdöntsük, illetve felállítsuk a leghosszabb előadás sorozat rekordját – írta a gyulakult.hu.

A tervek szerint június 13-án (csütörtök) délelőtt 10 órakor kezdődne a nagy zeneszerző életéhez, munkásságához és a Himnuszhoz kapcsolódó előadás sorozat Gyulán az Erkel Ferenc Emlékházban, ami két teljes napon át, folyamatosan egészen június 15-én (szombat) délelőtt 10 óráig tartana.

A leghosszabb előadás sorozat jelenleg egy maratoni biztosítási szakmai képzés, ami közel 43 órán át tartott. Ezt szeretnénk jelentős mértékben megdönteni, felállítani a leghosszabb tanóra, oktatási tevékenység honi rekordját.

Az előadás sorozat nyitott, a rekordkísérlet alatti 48 órában bárki díjtalanul térhet be az Apor Vilmos téren található Erkel Ferenc Emlékházba.

A rekord felállításának alapfeltétele, hogy az előadás-sorozatnak folyamatosnak, szakadatlannak kell lennie, valamint a kísérlet alkalmával Sebestyén Istvánnak, a rekordok magyarországi regisztrátorának jelen kell lennie, továbbá négy órás váltásokban tanúpároknak szükséges hitelesíteniük a rekordkísérletet. Az előírások szerint a négyórás tanúzást 8 órás pihenő követi.

Olyan pedagógusok, oktatók, kutatók, előadók jelentkezését várjuk, akik szívesen tartanának tanórát (nem feltétlenül 45 percben) a rekordkísérlet keretében.

A témára vonatkozó kérés, hogy az előadásnak Erkel Ferencről, a zeneszerző munkásságáról, életéről, a Himnuszról, koráról, kortársairól, a korabeli zenei irányzatokról, esetleg a politika viszonyokról vagy éppen a társadalmi, történelmi összefüggésekről szükséges szólnia.

Önkéntesek jelentkezését is várjuk, akik a rekordkísérlet hitelesítésében lennének a segítségünkre.

A Himnusz zenéjét Erkel Ferenc szerezte 1844-ben, amikor a Kölcsey versének megzenésítésére kiírt pályázaton az „Itt az írás forgassátok, Érett ésszel, józanon. Kölcsey” jeligéjű pályázatával első díjat nyert, a többek közt a Vörösmarty Mihály és Szigligeti Ede által fémjelzett zsűri döntésének köszönhetően.

1844. február 29-én Bartay Endre, a Nemzeti Színház igazgatója pályázatot hirdetett a Hymnus megzenésítésére

1844. április–május Erkel Ferenc benyújtotta pályaművét

1844. június 15-én bírálta el a bizottság a 13 benyújtott pályaművet

 

Bővebb információk, jelentkezési lehetőség:

Szappanos Gábor történész, Erkel Ferenc Nonprofit Kft.  E-mail:szappanosgabor@gyulakult.hu  Telefonszám:+3670/418-5892

Erdei-Kovács Zsolt kommunikációs munkatárs, Erkel Ferenc Nonprofit Kft. E-mail: erdeikovacszsolt@gyulakult.hu.

Telefonszám:+3670/321-8806

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …