2024. április 24., szerda
FONTOS

Három napig Gyula volt a pálinka fővárosa

Többek között Kis Grófo műsora színesítette a jubileumi, 20. Gyulai Pálinkafesztivált a várkertben. Az évről-évre színesebb rendezvény a három nap alatt új környezetben várta az érdeklődőket, ahova a helyiek mellett egyre több vendég látogat el a határon túlról is.

Az ország minden pontjáról érkeztek látogatók, de volt akinek nemcsak a pálinka miatt vált fontossá a rendezvény. Az esemény nem titkolt célja a minőségi pálinkafogyasztás népszerűsítése volt. A fesztivál látogatói a standoknál különféle pálinkákat kóstolhattak meg. A kiállítók között volt olyan is, aki saját készítésű, zárjeggyel ellátott házi pálinkákat árult.

Szombat délután a bronz-, ezüst- és aranyminősítéseket adtak át a szakmai zsűri által arra érdemesnek ítélt nevezőknek. Lovassy György versenyigazgató kiemelte, rekordnak számít, hogy 1000 darab felett volt az idei versenyre a nevezett minták száma. 589 darab magánfőzött párlatot, valamint 407 darab bérfőzetett párlatot díjaztak. Görgényi Ernő polgármester az eseményen kiemelte, ez a két évtized hozzájárult a magyar pálinkakultúra jelentős fejlődéséhez.

Idén Galambos Gergely Gönci magyar kajszi párlata lett a Brillante 2019 legjobb bérfőzetett párlata. A Brillante 2019 legeredményesebb bérfőzdéje címet a Szabolcs-Aranya Pálinkaház érdemelte ki. A legjobb magánfőzött párlatnak járó elismerést a Gyenesei Pálinkárium 2017-es évjáratú Fekete Berkenye pálinkája nyerte meg. Minden este koncertek várták az érdeklődőket, akik a Magna Cum Laude, a TNT, Fenyő Miklós, a vasárnapi nap, valamint a fesztivál zárásaként Rúzsa Magdi koncertjét láthatták, hallhatták.

Nézze meg ezt is:

Májusban ismét Gyula ad otthont a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrának

  A világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozója, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra helyszíne 1993 és 2009 …