2024. március 19., kedd
FONTOS

Lépfenével fertőződött a kötegyáni házaspár – járvány nincs

A fotó illusztráció.

Elhullott szarvasmarha húsából fogyasztottak többen Kötegyánban.

A Békés Megyei Kormányhivatal az értesülést követően azonnal járványügyi nyomozást rendelt el. Kiderült, hogy a lépfene betegség gyanújával kezelt kötegyáni házaspár egy elhullott szarvasmarhát dolgozott fel. A helyszíni vizsgálat során mintavételezés történt, a laborvizsgálat eredménye alapján a hús lépfene baktériummal fertőzött. Az érintett ingatlanok esetében helyi járványvédelmi zárlat került elrendelésre, egyben megtörtént az ingatlanoknál lévő állatok védőoltással történő ellátása is. A feldogozott állat húsát fagyasztószekrényben tárolták, amiből többen is fogyasztottak.

A Kormányhivatal az érintett háziorvosok kiértesítését és tájékoztatását megtette, valamint mindazon személyek, akik a feldolgozásban részt vettek, vagy az elhullott állat húsából kaptak illetve fogyasztottak, megkapták a szükséges egészségvédelmi utasításokat, valamint járványügyi megfigyelés alatt vannak. Az előzetes vizsgálatok eredménye alapján a további érintett hatóságok értesítése is megtörtént.

A Kormányhivatal bevonva a társhatóságokat is, egy összevont ellenőrzés keretén belül elvégezte az érintett ingatlanok fertőtlenítését,valamint a lefagyasztott fertőzött húsokat megsemmisítésre elszállíttatta.

A lépfene betegség emberről emberre nem terjed, a kórházban lévő két betegen kívül újabb megbetegedésről nem érkezett jelzés, járvány nincs. A házaspár a célzott kezelésre jól reagál, állapotuk folyamatosan javul.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …