2024. április 25., csütörtök
FONTOS

(Le)hallgatásra ítélve – előadást tartottak Márton Áronról

Pénteken a Katolikus Közösségi Házban tartott előadást Nagy Mihály Zoltán nagyváradi történész-levéltáros (Le)hallgatásra ítélve – Márton Áron erdélyi püspök 1957 és 1960 közötti lehallgatásának története címmel.

A Román Államvédelmi Hatóságok a dolgozószobája falába mikrofonokat szereltek fel, melyeket összekötöttek egy magnóval, meghallgatták, és lejegyezték. A dokumentumok fennmaradtak az utókor számára, Nagy Mihály Zoltán pedig ezeket dolgozta fel.

Erdész Ádám igazgató elárulta, az előadás témájának nincs különösebb aktualitása, viszont annak igen, hogy miért pont Nagy Mihály Zoltánt kérték fel a megtartására.

Nagy Mihály Zoltán előadásában Márton Áron házi őrizetben és börtönben töltött éveinek ismertetése mellett beszámolt a korszak vallási helyzetéről. Erre is utal a cím, hiszen nem csak az erdélyi püspök volt hallgatásra ítélve, hanem minden vallásgyakorló személy. Elárulta, a fennmaradt írásos emlékek által tudjuk, hogy voltak olyanok, akik több településnyi távolságot tettek meg azért, hogy olyan templomban imádkozhassanak, amelyben nem ismerik fel őket.

Nagy Mihály Zoltán az előadás bővített anyagából a közel jövőben könyvet jelentet meg.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …