2024. április 24., szerda
FONTOS

Megjavítják a harangot, és új órát kap a katolikus templom

Kedd reggel megkezdődtek a munkálatok a gyulai belvárosi katolikus templomnál.

A Székesfehérvárról érkezett, öt tagú csapat először kipakolta a felszerelést a Harruckern téren, majd elkezdték felhúzni a szerszámokat a 43 és fél méter magas toronyba, hogy megjavítsák a másfél tonnás, öt éve nem működő nagy harangot, és megjavítsák, felújítsák az órát.

A következő felvételek már kedd délután készültek, itt éppen az óra új számlapjának az egyik felét húzzák fel a toronyba. Mivel a torony mind a négy oldalán van óra, ezért ezt összesen nyolc alkalommal tették meg.

A templomtoronyban három harang is található, ezek közül az 1924-ben öntött 15 mázsás immár öt éve nem működik, ezért most ezt is megjavítják. A munkálatok persze nem most kezdődtek, a műemlékvédelmi szakemberekkel közel egy éve indultak az egyeztetések. Ezek során például fény derült arra is, hogy a templom órája igazából sohasem működött rendesen.

Szerdán már az új hátlap fogadta azt, aki felnézett a toronyra. A munkálatok nagy eséllyel még a héten befejeződnek a négy év múlva felszentelésének 200. évfordulójához érkező, bár maihoz hasonló formáját az 1770-es években elnyerő Nádi Boldogasszony templomnál.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …