2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Országos hírnévre tett szert Gyula lakossága 1943-ban

 

A múlt héten érkezett a levéltárba Pádvai Margit jóvoltából egy olyan dokumentumgyűjtemény, mely az 1940-es évekből származik, és országos ismeretséget szerzett Gyula lakosságának.

A levéltárak alapvetően úgynevezett köziratokat vesznek át, vagyis állami, önkormányzati szervek iratait, illetőleg az ezek által fenntartott intézmények iratanyagát. Természetesen ez az iratanyag nem fedi le azt a nagy forrásmennyiséget, ami valójában keletkezik – árulta el Erdész Ádám igazgató.

Pádvai Margit édesapja 1942-ben vesztette életét a Don-kanyarban vívott harcok közben. Így az akkor 21 éves édesanya és a három lány gyermek családfenntartó nélkül maradt, kilátástalanná vált helyzetük. Ezért – nem egyedülálló módon – a hátországban élők, mint amilyen a Polgári Fiúiskola, ma az Implom iskola Leventecsapata jelentős összeget gyűjtött a családnak, melyből házat és berendezési tárgyakat vásároltak.

Az adománygyűjtéssel kapcsolatban mindent dokumentáltak, ezek az iratok, fényképek, és az édesapa frontról küldött levelei kerültek a levéltár birtokába. Ez a korszakban is nagy jelentőséggel bírt, hiszen 1943-ban az országos filmhíradóban is megjelent.

A tárgyakon kívül kutyát és haszonállatokat is kaptak. A családot megsegítő Diákkaptár mozgalomról korábban a Levéltári barangoló című műsorunkban is hallhattak.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …