2024. április 26., péntek
FONTOS

A XV. századi Gyuláról szólt a levéltár konferenciája

A Gyulára mindig is jellemző alkotó polgári szellemiséget emelte ki köszöntőjében Görgényi Ernő polgármester a Békés Megyei Levéltár aktuális konferenciáján. Az esemény apropóját ezúttal az szolgáltatta, hogy egy 600 éve kelt oklevélben már városként említik Gyulát, így azt biztosan kijelenthetjük, hogy a település városi léte legalább hat évszázaddal ezelőttre datálódik.

Ebben a térségben Gyula fejlődése egyedülálló volt, vagyis ez a település messze kiemelkedett a többi közül. Blazovich László arra hívta fel a figyelmet, hogy a település a mezővárosok sorából úgynevezett földesúri várossá emelkedett, vagyis lakói jóval több joggal bírtak a jobbágyoknál. A várossá válás folyamatát erősítette Maróti János, aki földesúrként sokat tett azért, hogy fejlődjön a település. A kutatók nincsenek könnyű helyzetben, ha meg akarják tudni, pontosan mikor is lett város Gyula, mert a XV. század elején többféleképp is emlegették.

A konferencián szó esett a az alföldi mezővárosok kereskedelmi kapcsolatairól, a mezővárosok jogéletéről és Gyula elfeledett szentjéről, Szent Móricról is.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …