2024. március 19., kedd
FONTOS

Gyakorlatilag teljesen leégett Békéscsabán az István malom

Kedd délután fél hat körül már óriási lángokkal és hatalmas füsttel égett az épület Gyulai út felőli oldala. A helyszínre összesen 7 járásból, Békéscsabáról, Gyuláról, Mezőberényből, Mezőkovácsházáról, Szarvasról, Szeghalomról, valamint Orosházáról érkeztek tűzoltók.

Képeink már a mai látványt mutatják. A tegnapi tüzet 15 tűzoltóautóval, 2 létrás magasból mentő járművel összesen 67-en oltották. Az épület tetőszerkezete leégett, a malom belseje pedig erősen kiégett. Az oltási műveleteket a katasztrófavédelem késő estig, körülbelül 10 óráig végezte.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a szerda délután tartott sajtótájékoztatón kiemelte, az országos hírértékkel bíró keddi eset mindenkit megdöbbentett. Hozzátette, Békéscsaba emblematikus épületében, az István malomban pusztítottak a lángok, ahol jelentős anyagi és erkölcsi kár keletkezett.

A főépület gerendázata megsemmisült, és szerda délután még nem lehetett belépni az épületbe, egyrészt a hőhatás, másrészt a balesetveszély miatt. Jelenleg még nincs információ a tűz okáról, annak kiderítésére tűzvizsgálati hatósági eljárást indít a katasztrófavédelem, amely csütörtökön kezdődhet, mint ahogy az a vizsgálat is, amely az épület állékonyságára ad választ, azaz arra, mennyire stabilak a falak.

Takács Árpád kormánymegbízott egy szakértői csoport összehívását kezdeményezte. A csoport a kormányhivatal, illetve Békéscsaba szakértőiből áll össze. Elhangzott, a műemlékvédelmi szakemberek, építészek, statikusok és mérnökök feladata az épület állapotának felmérése lesz. Az eset óta sokan ajánlottak fel támogatásokat, köztük Gyula is, de magánszemélyektől is érkezett adomány. A tervek szerint folyószámlát nyitnak, ide a segítő szándékkal küldött adományokat lehet majd eljuttatni.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …