2024. március 19., kedd
FONTOS

80 millió forintért vásárolták meg az egykori nagy mozi épületét

Május 30-án tartotta a gyulai képviselő-testület soron következő ülését. A grémium ezúttal is több fontos témában tárgyalt, a szokásoknak megfelelően ez az ülés is az interpellációkkal kezdődött. Szóba kerültek a város buszmegállói, melyek közül néhány részleges vagy teljes felújításra szorul. Görgényi Ernő polgármester arról számolt be, hogy az intézkedések már elindultak ezzel kapcsolatban, és egy kivitelező cégtől már konkrét ajánlat érkezett az önkormányzat felé.

Az interpellációk és a tájékoztatók után az önkormányzati tulajdonban lévő cégek beszámolója következett. A május 30-i ülésen a Gyulai Várszínház, a Gyulakonyha, a Gyulasport és a Gyulai Hírlap beszámolóját hallgathatták meg képviselők.

A felsorolt cégek közül a Gyulai Várszínház kivételével mindegyik nyereségesen zárta az elmúlt évet, az egyeztetések után az összes beszámolót elfogadta a grémium.

Döntés született az egykori nagy mozi épületéről is. Az ingatlan értékesítéséről korábban pályázatot hirdetett meg az önkormányzat, melyre sokáig az épület kikiáltási árát el nem érő ajánlatok érkeztek. A pályázati ciklus eredménytelen volt, így az első jelentkező számára, pályázat nélkül értékesíthető lett az ingatlan. A korábban szintén pályázó SUPER INVEST Kft. most újabb nyilatkozatot nyújtott be, és jelezte elfogadó szándékát a kiírt feltételek iránt, miszerint kikiáltási áron, 80 millió forintért megvásárolja az ingatlant. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést elfogadta a grémium, így új tulajdonosa van az ingatlannak, amit az épület műemléki jellegét tiszteletben tartva újítanak fel.

A közeljövőben egy korábban elképzelhetetlen nagyságrendű beruházás valósul meg a városban azzal, hogy az Airbus Helicopters vállalat egy helikopteralkatrész-gyárat épít a városban. A leendő gyulai üzem területén a következő évben kezdődnek el az előkészületi munkálatok, ahol várhatóan már 2021-től a helikopterek dinamikus rendszereihez szükséges precíziós alkatrészek gyártása fog folyni. A vállalat képzett szakembereket alkalmaz, így a tárgyalások már folynak a Gyulai és a Békéscsabai Szakképzési Centrummal, hogy a térségben Repülőgépipari Akadémia is elkezdhesse működését.

A helyi építési szabályzatot módosította a grémium, a polgármester által említett erdősáv helyett természetesen csereerdőt fognak telepíteni a Gyulai Közüzemi Kft. szennyvíztisztító telephelyén, illetve Kis- Delta tározó telephelyén is kijelölnek egy erre alkalmas területet.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …