2024. március 29., péntek
FONTOS

Szekeres István peréről is előadtak a levéltár és a NEB konferenciáján

Csütörtökön tartott közös konferenciát a levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a városi könyvtárban. Az 1956-os forradalom utáni megtorlás vidéki áldozatai című szimpózium a két intézmény négy éven át tartó közös kutatásának eredményeképp jött létre.

Sáfár Gyula levéltáros Az ellenállás vége, a békéscsabai Szekeres István pere címmel tartott előadást. Szekeres István 1956-ban, 16 évesen nemzetőrként dolgozott, majd egyike volt azoknak, akik feltartott kézzel a szovjet tankok elé álltak, hogy megadják magukat. 1958-ban a megyeszékhelyen zajlott zárt tárgyalása, ahová a gyulai börtönből, kezét és lábát összeláncolva vitték át. A csütörtöki konferenciát Szekeres István is megtisztelte jelenlétével.

1956 a magyar szabadság egyik legemblematikusabb éve. Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke hangsúlyozta, Magyarország egyedülálló abból a szempontból, hogy 56-ban a társadalom fegyveresen szembefordult az akkori legnagyobb katonai szuperhatalommal. Ennek óriási megtorlás lett a következménye, mely a konferencia fő témáját adta. Előadásában Tóth Ilona ügyéről is szót ejtett, akit hamisan vádoltak meg gyilkossággal. Ebben az esetben a vád képviselője, Molnár György személye lehetett érdekes, aki húszas évei elején, a Politikai Rendőrségi múlttal lett a vádhatóság tagja úgy, hogy Tóth Ilona tárgyalása alatt végezte egyéves jogi képzését.

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emléktár Bizottsága egy olyan adatbázist hozott létre, mely a halálos ítélettel zárult peres anyagokat tartalmazza. Ez összesen 110 ezer oldalnyi iratanyagot jelent. Ezek nem csak az áldozatokra vonatkozó adatokat tartalmazzák, hanem a politikai nyomozók, vizsgálótisztek, bírók életrajzát is.

A jövőben az ország minden területén, az ottani levéltárak bevonásával szeretnének hasonló témájú konferenciákat szervezni. A csütörtöki, gyulai szimpóziumról és Szekeres István életéről pénteken, Értékőrző című műsorunkban részletesebben is beszámolunk.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …