2024. április 19., péntek
FONTOS

777 év után újra lett templom Derekegyházon

A Szentháromság templom a Szeged-Csanádi Egyházmegye 160 millió forintos beruházásának köszönhetően épült meg. Az ünnepi szentmise időpontja sem véletlen, hiszen éppen a szentháromság vasárnapjára esett.

A régészeti leletek alapján a Csongrád megyében található településen már az Árpád-korban templom állt, melyet a tatárjárás során pusztítottak el. Évszázadok múltán, az 1760-as években, a Károlyi-család kastélyában a nagykonyhát alakították át kápolnává. A vasárnap felavatott Szentháromság-templom megépítése előtt a település római katolikus hívei ott gyakorolták vallásukat, emlékeztetett Szabó István polgármester.

A derekegyházi önkormányzat beruházást segítő alapítványa a harang után jelenleg új toronyórára gyűjt.
A templom a kastély előtti park ligetes kertjében, a falut átszelő országútról nyíló téren épült fel. A Váncza László, Ferenczy Kinga és Ránki Soma tervezte egyedi, egységes formavilágú épület főhajója az ókeresztény templomok alapelrendezését követi.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyében több templomot emeltek a közelmúltban, Nagylakon, Békéssámsonban, Tarhoson és hamarosan befejeződik az építkezés Pusztaszeren is.
Kiss-Rigó László a szentmise zárásaként kifejezte reményét annak érdekében, hogy a templomnak köszönhetően a Derekegyházon élő, vallásgyakorló emberek közösségé forrjanak össze.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …