2024. március 29., péntek
FONTOS

Bemutatták Gyula várának 1566-os ostromáról szóló első regényt

A 90. Ünnepi Könyvhét második napján mutatták be Ujkéry Csaba Sólyom a viharban: Gyula 1566-os ostromának regényét.

A kötet egyedülálló abból a szempontból, hogy ez az első krónikaregény, mely a város és a vár sorsdöntő időszakát dolgozza fel. A szigetvári származású író már gyerekkorában érdeklődött a történelem iránt. Elárulta, otthonuk ablaka éppen a várra nézett, sokszor megmászta a falakat, játszott az udvaron gyermekkorában. Így nem véletlen, hogy később trilógiát írt Szigetvár ostromáról, mellyel szinte egy időben, 1566-ban zajlott a gyulai vár megszállása is. Éppen ezért ikerregénynek tekinthetjük a most megjelent, Sólyom a viharban kötettel, árulta el Hóvári János történész, nagykövet.

Ujkéry Csaba több mint két éven át tartó gyűjtőmunkájának eredménye a történelmi hitelességgel megírt regény. A szerző kiemelte, a könyv krónikaregény, tehát minden ostromcselekmény, a nevek kétharmada megegyezik a valós adatokkal. Viszont szükségszerű volt néhány kitalált karaktert, cselekményszálat is beleépíteni a történetbe a könnyed olvashatóság miatt.

A könyvbemutató során a város története iránt érdeklődőknek lehetőségük nyílt a várostrom és Kerecsényi László várkapitány hősies küzdelmének megismerésére is, hiszen Gyulán zajlott a török kor leghosszabb ideig tartó ostroma.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …