2022. szeptember 26., hétfő
FONTOS

Emlékérméket bocsátottak ki a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulóján

Nem véletlenül csendült fel a Himnusz az Erkel Ferenc Vegyes Kar közreműködésével, hiszen jeles évfordulóra emlékeztek a jelenlévők. Az Erkel által megzenésített Himnuszt ugyanis napra pontosan 175 évvel ezelőtt mutatták be közönség előtt. Ez alkalmából kedd délután két emlékérmét is bemutattak, melyet a Magyar Nemzeti Bank törvényes fizetőeszközként bocsátott ki.

Az emlékérmék kibocsátási ünnepségén Görgényi Ernő polgármester is köszöntötte a vendégeket. Az eseményen két érmét, egy 20 000 forint névértékű ezüst és egy 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét mutattak be. Július másodikán a Himnusz megzenésítésének a körülményeit is megismerhették a jelenlévők, a Magyar Tudományos Akadémia zenetörténésze, Gusztin Rudolf előadása révén.

A magyar Himnusz első, nyilvános bemutatójának 175. évfordulójára készült emlékérmékből összesen 12 000 darabot bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank, 5000 darabot a színesfémből, az ezüstből pedig 7000-et.

Az 1844-ben kiírt – a Himnusz megzenésítésére szóló – pályázatra összesen 13 munka érkezett be, a legpozitívabb kritikákat pedig már a bemutatón, illetve pár nappal később a sajtóban is Erkel Ferenc kapta.

Nézze meg ezt is:

Nemzetközi szervezethez csatlakozhat a román önkormányzat

Péntek délután a gyulai román iskolában tartottak sajtótájékoztatót, melyen részt vett Vincze Loránt erdélyi magyar …