2021. március 7., vasárnap
FONTOS

Egy jó megérzés miatt bukhatja a fekete profitot

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Békés megye egyik félreeső útján, a hajnali órákban ellenőriztek egy megközelítőleg 24 tonna fát szállító román kamiont.

Az ellenőrzésre megállított teherautónak a fuvarokmányai látszatra rendben voltak, de a pénzügyőröknek feltűnt, hogy az áru feladója és címzettje ugyanaz a román társaság, a kirakodás helye azonban egy Békés megyei település. A NAV munkatársai elkísérték a kamiont a célállomásig, ahol egy nő várta a szállítmány.

Az illető először együttműködő volt a pénzügyőrökkel, de ahogy szaporodtak a kérdések, és ahogy az ő válaszai fogytak, úgy egyszer csak bemenekült a NAV munkatársai elől az ingatlanon lévő épületbe, ahol megpróbált elbújni előlük, sikertelenül.

A helyszíni ellenőrzésen több, korábbi szállítmányhoz tartozó okmányt is találtak a pénzügyőrök, melyek nem voltak bejelentve az EKÁER-rendszerbe. Kiderült az is, hogy bár a nőnek nincs vállalkozása, azonban az élettársa egyéni vállalkozó, aki többek között tűzifa kereskedelemmel is foglalkozik. Végül a nő és élettársa elismerték, hogy ők rendelték egy román férfin keresztül az összesen 70 tonna tűzifát, melyet feldolgoztak és továbbértékesítettek. A nő nevére, mint magánszemélynek kérték a szállításokat, így akarták kijátszani az EKÁER-rendszert, és kihagyni belőle az élettárs vállalkozását, hogy elkerüljék az adófizetést.

A NAV munkatársai értesítették a NÉBIH faanyag kereskedelmi lánc felügyelőit, akik az ellenőrzéskor olyan súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak, hogy a helyszínen talált árukészletet zár alá vették, és azonnali hatállyal felfüggesztették a vállalkozás tevékenységét.

A férfi vállalkozását jelenleg is vizsgálják a NAV munkatársai. A be nem jelentett szállítmányok miatt pedig több százezer forint mulasztási bírságra számíthat. Ezen kívül a pénzügyőrök büntető feljelentést is tettek hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a rendőrségen.

Nézze meg ezt is:

Fennakadt Gyulánál a túlterhelt vontatvány

  Két személygépkocsit szállított egy utánfutón egy román rendszámú terepjáró vezetője. A gyulai közúti határátkelőhelyen …