2021. március 6., szombat
FONTOS

Elkezdődött a szegedi dóm felújításának második üteme

Az idô vasfoga a szegedi székesegyház külső burkolatát is alaposan kikezdte

Az eredetileg tervezett 1 milliárd 252 millió helyett 1 milliárd 745 millió forintért újíthatják fel a szegedi dómot. Többek között kijavítják, restaurálják és madárvédelemmel látják el az épület homlokzatát.

– Már 2030-ra készülünk, akkor lesz az egyházmegye alapításának ezredik évfordulója. Amit teszünk, az már a millenniumra készülődés jegyében történik, a fizikai és a szellemi, lelki építkezés is. Ezeknek a része a dóm felújítása is – mondta Kiss-Rigó

László püspök, majd hozzátette, hogy a dóm felújításának második üteme kezdődött el most, melynek keretében egyebek mellett padló­fűtést is telepítenek az épületbe.

A dóm felújítására összesen 1 milliárd 745 millió forintot költhet az egyházmegye. Ebből a pénzből teljesen felújítják a fogadalmi templom 6500 négyzetméteres, városképet is meghatározó homlokzatát, amelyet javítani és restaurálni kell, és madárvédelmi rendszerrel is ellátják a szakemberek. Szintén látványos változás lesz az épület közvetlen közelében lévő zöldfelületek rendezése. A kert­épí­té­szeti terv része a térburkolatok egységesítése és a Páduai Szent Antal-szobor előtti vizes medence kiegészítése csobogóval és díszvilágítással.

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen megközelíteni az altemplomban található urnatemetőt, elbontják a könyvtár felőli oldalon a püspöki sekrestye bejárata mellett található szűkös csigalépcsőt. Helyére egy négy megállós lift kerül.

A templom liturgikus terében felszedik a sérült, hullámos és sok helyen repedezett, fekete-fehér elemekből kirakott műkő burkolatot, és csöveket fektetnek le, amelyekbe az épület fűtését segítendő termálvizet vezetnek. Terveztek hang-, fény- és látványtechnikai fejlesztést is, ami a liturgikus szempontokon felül turisztikai célokat is szolgál, és az évente megrendezett Szent Gellért Fesztiválon is hasznát veszik majd.

Kicserélik a dóm külső nyílás­záróit is, mégpedig úgy, hogy az eredeti minta alapján készítik el az új szerkezeteket. Az üvegezett mezőkbe hőszigetelt üvegek kerülnek majd.

Kiss-Rigó László azt is elmondta, hogy a kivitelezőnek biztosítania kell a liturgikus tér folyamatos megközelíthetőségét és a liturgiák zavartalan lebonyolítását, illetve az altemplomi kiállítások folyamatos megközelíthetőségét és zavartalan működését is. A felújítást ezért csak szakaszosan, az épület működésével összehangolva lehet majd végezni, megfelelő elválasztás és védelem mellett.

A püspök szerint ha ezekkel a munkákkal végeznek, legalább harminc évig nem kell majd az épülethez nyúlni.

Nézze meg ezt is:

A profik közé lépett a fiatal tehetség

Szeretne minél hamarabb bekerülni a kezdőcsapatba, ott egy idő után meghatározó emberré válna, és nagyon …