2024. április 19., péntek
FONTOS

Harmadszor is „Családbarát Munkahely” a Gyulai Törvényszék

A Gyulai Törvényszék 2017. és 2018. év után zsinórban harmadszor, 2019-ben is elnyerte a megtisztelő „Családbarát Munkahely” címet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma évről-évre meghirdeti a családbarát munkahelyek kialakítását és fejlesztését támogató pályázatot, amelyre a Gyulai Törvényszék 2019-ben „Egyensúlyt teremteni” címmel nyújtotta be eredményes pályaművét.

A korábbi évekhez hasonlóan a Gyulai Törvényszék célja idén is kizárólag a „Családbarát Munkahely” cím elnyerése volt. Határozott álláspontja a törvényszék vezetésének, hogy a családbarát gondolkodásnak a munkahelyi környezetben a mindennapokban is érvényesülnie kell, nem csupán egy-egy rendezvény megvalósítását jelenti.

Ahogyan arra a pályázat címe is utal, a Gyulai Törvényszéken kialakult munkahelyi szervezeti kultúra és hétköznapi munkavégzés során tanúsított együttműködés jól tükrözi az elkötelezettséget a több mint 300 fős Békés megyei bírósági szervezetrendszer tagjai iránt, és ezzel együtt aziránt, hogy valamennyi dolgozót (nőket és férfiakat egyformán) segítse a magánélet, család és a munka közötti összhang megteremtésében.

A sikeres pályázat azoknak az intézkedéseknek és munkaszervezési megoldásoknak a bemutatását tartalmazta, amely híven tükrözi ezt a szemléletmódot. Az intézkedések részben a bírósági dolgozók megtartását és a dolgozói elégedettség fokozását célozzák, részben pedig vonzó munkahellyé teszik a bíróságot az álláshelyekre pályázók számára. Említeni lehet e körben a részmunkaidős foglalkoztatás ösztönzését, a különböző programok megrendezését, mint például a „Hozd el a gyermekedet a munkába!” nap, vagy akár a képzések helyi szinten
történő megrendezését.

A családbarát szervezet megvalósulását nagymértékben segíti az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Megtartó Program, amelynek számos eleme illeszkedik e célkitűzéshez. Így például a program eleme az óvodai és bölcsődei térítési díjakhoz történő hozzájárulás, de említeni lehet legújabb elemként a családok közös kikapcsolódását motiváló ingyenes állatkerti belépőket is.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …