2024. április 23., kedd
FONTOS

Felkészülés az Eucharisztikus Kongresszusra

 

Június 12-én tizenhetedik alkalommal tartották meg egyház-megyénk papjai rendes évi, gyulai találkozójukat, melynek fő témája a közelgő Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés volt.

2020 szeptemberében Magyarország
ad otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak – 1938 után második alkalommal –, így az idei papi találkozó fő témája a jövő őszi budapesti kongresszusra való fel­készülés volt, de a huszonkilenc résztvevő megvitatta az egyházmegye életének aktuális kihívásait, feladatait is.

Kiss-Rigó László püspök a négy­évente megrendezett kongresszus és az eucha­­risztia mindennapi jelentőségére hívta fel a figyelmet.

– A Szeged-Csanádi Egyházmegye lelki, szellemi módon készül erre az eseményre, hiszen ez nem egy konferencia, hanem olyasminek a külön, sajátos megünneplése, mely az egész keresztény közösség középpontja és forrása, az eucharisztia. Számunkra minden vasárnapi szentmise egy ilyen ünnep, hiszen segít ráirányítani a figyel­mün­ket ennek az életünkben betöltött jelentős szerepére.

Az egyházmegye papsága tavaly február óta tudatosan készül az Eucharisztikus Kongresszusra. Hagyományteremtő szándékkal májusban már második alkalommal szerveztek egyházmegyei zarándoklatot és találkozót az erődtemplomáról ismert Csongrád megyei Óföldeákra.

Serfőző Levente oktatási helynök elárulta, hogy olyan képzéseket, gyakorlatokat indítottak, melyek hónapról hónapra segítenek elmélyülni az eucharisztia témájában, mint például a Szentségimádás iskolája, mely Szegeden és Kisteleken indult útjára. Hozzá­tette, a jövőben ennek megszervezését tervezik az egyházmegye még több pontján. Emellett tematikus programokat is kitaláltak a hittanosoknak.

– Meghirdettünk többek között egy versenyt, melyben a diákok azt a feladatot kapták, hogy derítsék fel a saját egyházközségükben, hogy milyen emlékek lelhetők fel a plébánia Historia Domusában, emlékeiben, esetleg a templom belső terében, amelyek az 1938-as eucharisztikus kongresszusra utalnak vissza – fejtette ki Serfőző Levente.

Létrehoztak egy honlapot is, mely a www.corunum2020.hu címen érhető el. Itt olyan tartalmat biztosítanak, mely minden héten beszámol az aktuális eseményekről, programokról, illetve rövid vázlatokkal nyújt segítséget a vasárnapi prédikációra való felkészülésben.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye 2030-ban ünnepli ezeréves fennállását, hiszen Szent Gellért 1030-tól töltötte be a megye püspöki tisztségét. A jubileumig ugyan még tíz évet kell várni, viszont már sokféle módon készülnek ennek megünneplésére.

– Vannak lelki, szellemi, közösségépítő, identitástudatot erősítő szempontok. Átgondoljuk küldetésünket a mai szempontok, viszonyok között, próbálunk megerősödni, hitelesebbé válni a tanúságtételben. Ide tartoznak az infrastrukturális fejlesztések, beruházások, de ennél sokkal fontosabb a közösség igazi összefogása, küldetéstudatának fokozása – mondta Kiss-Rigó László püspök.

Az összejövetel kötetlen formája lehetőséget adott arra, hogy a papok közvetlenebben, szabadabban beszélgessenek egymással, erősítve ezzel az egyházmegye papi közösségét.

A különböző feladatokat ellátó helynökök beszámolói után a résztvevők közösen imádkoztak a Nádi Boldog­asszony Templomban. A program közös énekléssel, majd a jubiláns papok köszöntésével zárult.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …