2024. április 20., szombat
FONTOS

Boszorkányverseny és középkori kaszinó is lesz a Végvári Napokon

Ahogy az eddigi években, idén is a szórakoztatáson és a hagyományőrzésen, a történelmi hitelességen lesz a hangsúly – hangzott el a szerdai, helyszíni sajtótájékoztatón. 1566-ban ugyanis a törökök két hónapon át tartó ostromot követően tudták csak elfoglalni a Kerecsényi László csapatai védte gyulai várat. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a város legfontosabb és egyben ingyenes rendezvényén a várvédő hősök emléke előtt tisztelegnek, ezt próbálják méltóképpen ápolni.

A Gyulai Végvári Napok során több mint kétszáz hagyományőrző részvételével elevenedik meg a 16. századi Gyula atmoszférája, szombaton a vár ostroma, vasárnap pedig ennek 1695-ös visszafoglalása.

Idén számos új interaktív programmal készültek a szervezők, mint amilyen a reneszánsz társas-szerencsejátékokat idéző Középkori Kaszinó. Vagy a Gyulai Boszorkányverseny, melyen négy versenyszámban mérkőznek meg egymással a modern kor boszorkányai. A résztvevőknek jeleskedniük kell szemmel verésben, átokmondásban, bájitalkeverésben, de a legjobbaknak seprűn is kell lovagolniuk.
A hagyományőrző fesztiválon a gasztronómia, a hagyományos viseletek, fegyverek, a történelmi helyszínek, események hiteles bemutatásában nagy szerepet játszanak a közelmúltban feltárt régészeti lelőhelyek, árulta el Liska András régész.

A háromnapos hagyományőrző fesztiválon esténként könnyűzenei koncertek pezsdítik fel a Várkertbe érkezők hangulatát. Nagy Feró és a Beatrice zenekar, Hevesi Tamás, valamint a Magna Cum Laude most új helyen, a várral szemben lévő színpadon zenél majd.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …