2024. április 24., szerda
FONTOS

Felidézték a gyulai vár 1566-os ostromát

Látványos felvonulással vette kezdetét péntek este az immár VIII. Gyulai Végvári Napok.

A hagyományokhoz híven a nemzetközi katonai hagyományőr csapatok a 15-16. századi világot megidéző jelmezekben vonultak végig a város utcáin. A harcosok a vár ostromát idéző tüzet nyitottak a Kossuth téren.

Görgényi Ernő polgármester a három napos esemény megnyitóján Magyar Istvánnak átadta a gyulai vár parancsnokságát, valamint kérte, hogy védje meg a várat és ha elvesztené, akkor 24 órán belül foglalja vissza.

A megnyitó ünnepségen Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a Gyulai Végvári Napok idegenforgalmi tekintetben is komoly jelentőséggel bír.

Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára Morus Tamás író szavait idézte: “A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása!”.

A Gyulai Végvári Napokra az ország minden területéről érkeztek látogatók, hogy megnézzék a török időket megidéző eseményt.

A rendezvény második napján, szombaton már csatajelenetek zajlottak várkertben, ahol hagyományőrző csapatok elevenítették fel 453 éve történt várostromot. Kerecsényi László kapitány katonái a túlerővel szemben kilenc hétig hősiesen védték a várat. A Gyulai Végvári Napok zárásaként, vasárnap este látványos jelenetek mellett visszafoglalták a gyulai várat.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …