2024. május 24., péntek
FONTOS

Minőségi koncertek az Almásy-kastélyban

Évről évre a klasszikus zenei műfajban is maradandóval megajándékozni a városban tartózkodó turistákat és a helyieket. A főúri épület több évszázados hagyományai és Erkel Ferenc szellemisége mellett a fenti törekvés szülte a Kastély Zenei Napokat, aminek lenyűgöző környezetéül a gyulai Almásy-kastély parkja szolgál.

Egy matiné koncert – nem kevésbé különleges helyszínen, a valamikori kastély park Várfürdő felőli oldalán –és két esti hangverseny, amik a világ bármely koncerttermében megállnák a helyüket. Ezt kínálja az idei Kastély Zenei Napok augusztus 23-24-én.
Az Almásy-kastély mindig is kultúra központjaként működött Gyulán; a patinás főúri épület adott otthont az első magyarországi, kastélyban megtartott színházi előadásnak, de az Erkel család tagjai is nem egyszer megfordultak az épületben.

– Ezeket a tradíciókat mindenképpen szeretnénk tovább vinni magas művészeti értéket képviselő, a környezethez illő programokkal – hangsúlyozta Dombi Ildikó, a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Augusztus 23-án délelőtt a kastély parkjában, a Gyulai Várfürdőben hangol a következő két estére a rendezvény visszatérő vendége, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara. Műsorukban a közismert filmzenék és klasszikus zenei darabok feldolgozásai is szerepelnek. Produkciójuk különlegességéhez nagyban hozzájárul a fura kettősséggel bíró helyszín; a Várfürdő területe a kastély egykori parkjaként magával értetődő otthona a koncertnek, miközben az esti klasszikus zenei produkciókat felvezető hangversenyt a mára megváltozott funkciójú terület jelenlegi élvezői, a fürdőzők hallgathatják majd.

Magyar népzene rézfúvós hangszereken – ahogyan azt korábban még soha senki nem játszotta. A Corpus Harsonakvartett és Szokolay Dongó Balázs 2017-ben egy közös rádióinterjú alkalmával találkozott, amikor az együttes játszotta klasszikus zene és a Dongó képviselte népzene összehozásának lehetőségéről kezdtek beszélgetni. A különleges formáció első kísérleti művei már az együttes és a népzenész találkozása évének végére megszülettek. Azóta Szokolay Dongó Balázs egyre több népdalt önállóan, illetve Bartók Béla népdalfeldolgozásai közül is válogatva továbbiakat is áthangszerelt a közös muzsikáláshoz. Ezeknek a feldolgozásoknak ez a hangverseny az első bemutatója.
Operavarázs a címe a Kolozsvári Magyar Opera művészei koncertjének. A magyar nyelvű operajátszás bölcsőjének is nevezhetjük a kolozsvári társulatot, amelynek hat művészét az opera kamarazenekara kíséri majd. Műsorukban természetesen Erkel Ferenc műveinek részletei is szerepet kapnak, de Kodály zenés játékainak részletei mellett Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Huszka Jenő „könnyedebb” dallamai is
elhangoznak majd.

A nívós produkciókról az érdeklődőknek akkor sem kell lemondaniuk, ha az időjárás nem kedvez egy szabadtéri koncertnek; az esti hangversenyek esőhelyszíne a Gyulai Evangélikus Templom.

A hódmezővásárhelyi katonazenekar koncertjét díjtalanul hallgathatják majd a Gyulai Várfürdő vendégei, míg az egyik vagy másik esti produkcióra 2000 forintos áron kapni jegyeket. Mindkét esti koncertre 3000 Ft a jegyár.

A Kastély Zenei Napok programjáról részletek a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont honlapján és Facebook oldalán. Előzetes jegyrendelés a kastely@gyulakult.hu címen vagy a +36-66/650 218 telefonszámon.

Nézze meg ezt is:

Tízezredik ügyfelét köszöntötte az eleki kormányablak

  Csütörtökön tízezredik ügyfeléhez ért a 2023 március 9-én átadott eleki kormányablak. Békés vármegyében akkor …