2024. április 16., kedd
FONTOS

Közel 600 állami gondozott gyermek vett rész az idei ÁGOTA Táborban

Kiss-Rigó László püspök ezekkel a szavakkal jellemezte az immár huszonharmadik alkalommal megszervezett ÁGOTA Tábor hangulatát, közösségépítő erejét. Az ÁGOTA Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója rendezvénye az ország egész területén élő állami gondozott és veszélyeztetett gyermekek számára nyújtott életre szóló élményt. Idén közel hatszázan vettek részt az Állami Gondoskodásban Élő Fiatalok Országos Találkozóján Doboz-Szanazugban.

A találkozó tíz napja alatt megszámlálhatatlan programot biztosítottak a szervezők a sporttól a játékos vetélkedőkön át a zenés-táncos eseményekig. A fiatalok részt vehettek például szépségversenyen is, a legtöbben mégis a rendezvény hangulatát, közösségépítő erejét emelték ki.

Az ország egész területéről érkező táborozók azon kívül, hogy új ismeretségekre tehettek szert, feltöltődhettek, az ott szerzett örömökből erőt meríthetnek egész évben.

Kiss Tünde már öt éve vesz részt a táborban mint önkéntes segítő, amit azért vállalt mert szeretett volna szakellátott gyerekeken segíteni, mosolyt csalni az arcukra.

Ebben az évben a jövőkép és a kiszolgáltatottság köré összpontosultak a tábor terápiás foglalkozásai, hiszen a találkozó fő célja az, hogy a gyerekekben tudatosítsák, ugyanúgy, mint mindenki más, ők is szeretetre méltóak, árulta el Kothencz János, az ÁGOTA életre hívója.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért felelős államtitkára, Fülöp Attila kiemelte, közös cél a gyermekek családban tartása, és az ehhez szükséges feltételek és segítség biztosítása. Így egyre inkább háttérbe kell szorítani az intézményesítést, azt, hogy a traumát átélt fiatalokat kiemeljék otthonukból.

Az ÁGOTA Tábor megnyitóját követően a megjelentek aláírtak egy megállapodást, mely a csongrád megyei gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének hatékonyabbá tételét szolgálja majd. Ebben írásba foglalták a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak pontos feladatát, valamint a szükséges lépéseket a segítségnyújtásban. Így próbálják megvalósítani az intézményesítés háttérbe szorítását.

Nézze meg ezt is:

Krusovszky Dénes mutatta be legújabb regényét a gyulai könyvtárban

  “Az összeomlás előtt?” címmel rendeztek író-olvasó találkozót a városi könyvtárban. Ez alkalommal Krusovszky Dénes, …