2024. április 24., szerda
FONTOS

Kortárs felolvasószínházi előadást tartottak a Gyulai Várszínházban

Kedden Székely Csaba Semmit se bánok című felolvasószínházi előadását láthatták a Gyulai Várszínházba érkezők.

Az Erdélyi Hét keretein belül bemutatott darab Ceausescu bukása után másfél évtizeddel játszódik, megidézve a múlt és a jelen kor hangulatát. Egyik főszereplője, Dominik a kommunizmus alatt a Securitate, vagyis a román titkosrendőrség tagja volt. Ezek a férfiak 1989 előtt embereket kínoztak, börtönöztek be ártatlanul és családokat tettek tönkre. Dominik is az egyike ezeknek a férfiaknak, a darab jelenében már nyugdíjasként él, nem is gondolva a múltban elkövetett bűneire. Székely Csaba műve azonban felvetette a kérdést, mi történik akkor, ha egy ilyen ember rájön, hogy tönkretette az egyetlen olyan ember életét, akit szeret? A helyzet tragikumát egy sérült kislány szemszögéből láthattuk.

Lőkös Ildikó dramaturg elárulta, a felolvasószínház műfaja nem feltétlenül jelent átmenetet a próbafolyamat és a klasszikus előadás között. Hiszen a színészeknek így is közönség előtt kell játszaniuk, tehát ez egy külön típusa a színjátéknak. Viszont a nézők úgy érzik, betekintést nyernek a kulissza mögé. Hozzátette, az előadás e módja az első lépés a dráma útján.

A Semmit se bánok című előadás létrejöttéről, Székely Csaba művéről pénteken Értékőrző című műsorunkban részletesebben is hallhatnak.

Nézze meg ezt is:

Májusban ismét Gyula ad otthont a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrának

  A világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozója, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra helyszíne 1993 és 2009 …