2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Trianoni emlékművet tervezett Kiss László gyulai szobrász

Az alábbi felvételeken Kiss László szobrász legújabb alkotását láthatjuk. A gyulai művész ugyanis 2020-hoz, a Trianoni békeszerződés centenáriumához közeledve határozott úgy, hogy elkészíti egy lehetséges emlékmű tervezetét. A 48 centiméteres makett alapját mészkő adja, ezen található a bronzból kiöntött alkotás.

Kiss László elárulta, régi dédelgetett álma ez az emlékmű, ezért önszorgalomból, gyakorlásképpen alkotta meg a most bemutatott darabot. Békés megyében két trianoni emlékműve is megtalálható. Kilenc évvel ezelőtt Sarkadra készített egyet, 2012-ben pedig a biharugrai polgármester kérésének eleget téve, felújította a város világháborús emlékművét.

Kiss László beszélt a munkafolyamatokról is. Először egy kép alapján megrajzolta a formát, majd ebből több gipszmintát készített, melyeket csiszolással finomított tovább.

Az alkotási folyamat ezen része három hétig tartott, majd Szentendrén bronzból kiöntötték a végleges alakzatot. Ezt követően helyezte a kész művet a mészkő-talapzatra. A 48 centiméteres makett bármekkorára nagyítható, Kiss László szerint a leglátványosabb akkor lenne, ha 150 centiméteresre nagyítanák fel a bronzplasztikát. Az alkotás legfeltűnőbb eleme a kettős kereszt, de megtaláljuk rajta a Hármashatár-hegyet, illetve azt is, hogy mennyi négyzetkilométert csatoltak el.

Kiss László reményei szerint munkája nem csak terv marad, hanem érkezik rá megrendelő annak érdekében, hogy a centenárium évében a kész műnél emlékezhessünk a Trianoni veszteségekre.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …