2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Megszentelték a felújított kegyoltárat a gyulai búcsún

Vasárnap püspöki részvétellel zajlott a Gyulai Nádi Boldogasszony Búcsú. Kovács Péter plébános emlékeztetett, 621 évvel ezelőtt, 1308-ban adott engedélyt a pápa arra, hogy búcsút tarthassanak Gyulán. Ez a hagyomány a török korban elhalványult és csak 1948-ban éledt újjá.

Az oltárt és a kegyképet 1,8 millió forintból restaurálták, mely az egyházmegye és a hívő közösség összefogásának köszönhetően valósult meg. A kegyképet Gyarmati András restaurálta, a további munkálatokat pedig Mészáros Szabolcs és Balogh Letícia segítségével valósította meg. Az aranyozás 24 karátos arannyal, Szombathelyen történt, a gyertyatartó és a feszület Olaszországból érkezett.

Kiss-Rigó László püspök a szentmise elején megáldotta a felújított kegyoltárat.

Kiss-Rigó László püspök kifejtette, Máriát nem csak azért tiszteljük, mert Jézusnak életet adott, hanem mert e küldetés szerint élte életét. Hiszen vannak, akik tudatosan átélik, valakik nem is keresik, mások pedig nem szívesen tesznek eleget küldetésüknek. Mária ezzel szemben alázattal és szolgálattal végezte feladatát. A boldogságát pedig abban találta meg, hogy kereste Isten szavát és szándékát, éppen ezért ajánlotta fel neki Szent István az országot.

A szentmise szentségi körmenettel zárult, mely által a búcsúsok hírül adták Krisztus jelenlétét.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …