2021. február 25., csütörtök
FONTOS

Lilába borult a puszta

A pusztának minden évszakban megvan a maga színe.

Augusztusban szinte csak lilába borult térségekkel lehet találkozni a kígyósi tájon, a Körös-Maros Nemzeti Park területén. A magyar sóvirág a szikes pusztákra jellemző növény, amely kellően sós és kemény talajon jelenik meg. Magassága 20–60 centiméter, a szára pedig levéltelen, ágas. A növény gyökere mélyre hatoló, szára többszörösen elágazó, levelei a talaj felszínén körkörösen terülnek el. Kizárólag tőállóak, tojásdad-lándzsásak, ép szélűek. A vastag bőrnemű levelei a párologtatás csökkentésével érik el azt, hogy kisebb legyen a növény vízvesztesége, a szikes pusztákon a nyári aszályos időszakban is üdék a levelei. Virágzata többszörösen összetett, a csészelevelek halványlilák, az öttagú virágok lilák vagy kékek.

Boldog Gusztáv elmondta, a túrázások nem értek véget a nyári szünettel, hiszen szeptemberben is várják a túrázókat a Körös-Maros Nemzeti Park területére. A témában további részletek szeptember elsején, vasárnap este a Spirituszban látható.

Nézze meg ezt is:

Robbanásra számítanak a gyulai turizmus szereplői, áremelkedés is várható

  A kényszerű zárvatartás idején minden szállásadónál megvalósultak azok a fejlesztések, melyek a biztonságos szálláshoz szükségesek. …