2024. április 19., péntek
FONTOS

A családfakutatók munkáját is segítheti a levéltár restaurált kötete

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárában még a kilencvenes években kezdődött egy olyan restaurálási program, melynek köszönhetően a közelmúltban elkészült egy úgynevezett dikális conscriptio, vagyis rovásadó összeírás kötet.

A 79 oldalas szarvasi dokumentum az állami adó beszedését megelőző vagyonösszeírást tartalmazza. Tehát olyan adatok szerepelnek benne, mint a helység birtokosainak neve, portáik száma, foglalkozásuk, de gyakran megtaláljuk az adómentes családok adatait is. Vagy ahogy a képen is látható, az adóköteles személyek a háztartásban lévő haszonállatokról szintén számadással tartoztak.

Erdész Ádám igazgató elárulta, a helyreállított kötet a családfakutatók és a gazdaságtörténet-kutatók számára egyaránt hasznos információforrásként szolgál.

Erdész Ádám igazgató elárulta, a könnyebb tisztítási, fertőtlenítő, kiegészítő javításokat a levéltár könyvkötő műhelyében Fábián Attila végezte, a nehezebben restaurálható köteteket pedig Budapesten állították helyre.

Az ilyen helytörténetileg is fontos dokumentumok elsőbbséget élveznek a restaurálandó iratok között.

De restauráltak például a Jókai Mór regényeit megidéző nemesi közgyűlési jegyzőkönyvek tisztázati példányait, valamint törvényhatósági bizottsági jegyzőkönyveket is. Melyeknél minden esetben a legfontosabb szempont az eredeti állapot rekonstruálása volt.

Nézze meg ezt is:

A 90 éves Lupsán Imrénét köszöntötték

  Virággal, Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletével és tortával köszöntötte szerda délután Timár Andrea aljegyző és …