2024. április 25., csütörtök
FONTOS

19 év után ismét Gyulán rendezték meg a levéltárosok vándorgyűlését

A Magyar Levéltárasok Egyesülete minden évben megrendezi hagyományos, háromnapos vándorkonferenciáját, melynek ebben az évben Gyula adott otthont. Korábban 2000-ben tanácskoztak a városban, idén azonban a konferencia egyik fő témája miatt ismét a fürdővárosba látogattak a hazai és külföldi levéltárosok.

A vándorgyűlésen ugyanis kiemelt szerepet kapott a fürdőkultúra és a gyógyturizmus történetének, levéltári forrásainak bemutatása, Gyulán pedig a török korban tizenegy ilyen létesítmény is működött, emlékeztetett Görgényi Ernő polgármester.

Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke elárulta, minden évben arra törekednek a konferencia témájának kiválasztásakor, hogy valamilyen módon újszerű de mégis hétköznapi és közérthető legyen. Ebben az évben a fürdőzés kapcsán bővebb információt szolgáltattak a Ladics család szokásairól, valamint a turizmus városformáló erejéről is.

A háromnapos eseményen a levéltár és a közigazgatás kapcsolatát is górcső alá vették, hiszen az informatika fejlődésének köszönhetően szükségessé vált a dokumentumok digitalizálása. Így az emiatt felmerült problémákat, kérdéseket vitatták meg a jelenlévők. Erdész Ádám igazgató elárulta, a levéltárak hamarosan csatlakoznak a Kormányablakhoz, a digitalizálás mellett ez jelenti a legnagyobb változást az intézmény számára.

A háromnapos eseménysorozat során a plenáris ülések mellett számos kulturális programot biztosítottak a városba érkezőknek, de nem maradt el a levéltárosok hagyományos focikupája sem.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …