2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A köz javát szolgálja néhai Fodor Lajos gyűjteménye

Hatalmas mennyiségű, igényes köteteket tartalmazó gyűjtemény került a Mogyoróssy János Városi Könyvtár tulajdonába.

A néhai Fodor Lajos, a megyei kórház osztályvezetője, a Gál Ferenc Főiskola gyulai karának vezetője értékes könyvgyűjteménye a köz javát fogja szolgálni – hangzott el a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón. A gyulai bibliotéka célja, hogy a lehető legjobb helyre, helyekre kerüljenek a kötetek. A 32 rekesznyi értékes könyv kitűnő, gyűjteményi állapotban került a könyvtárba.

A gyűjteményből nem sokkal több, mint 200 kötet marad a gyulai könyvtárban, valamint 77 példány gazdagítja az Erkel Ferenc Gimnázium bibliotékájának kínálatát. A további, fennmaradó könyvek a Békés Megyei Könyvtár közvetítésével kerülnek több helyre a megyében. Elsőként a lőkösházi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár részesül az adományból.

Dézsi János elmondta, az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnőtt a felajánlások száma, amelynek nem minden esetben a gyarapítás, a jobbító szándék az eredője. Egyre többször találkoznak azzal, hogy a gyűjtőnek nem marad utódja, aki gondozhatná örökségét. Azonban egyre többen vannak olyanok, akik méltó utódai Mogyoróssy Jánosnak, aki 1836-ban, majd 1868-ban is a köz hasznára ajánlotta könyveit. Közéjük tartozik Fodor Lajos is.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …