2021. március 8., hétfő
FONTOS

Három mázsa szilvából készült a lekvár Németvároson

A hagyományokhoz híven idén is 3 mázsa szilvából készült a lekvár Németvároson. A 12. alkalommal életre hívott esemény 0. napján, vagyis pénteken kimagvalták a gyümölcsöket, szombat reggel pedig korán alágyújtottak az üstöknek, hiszen 12 órán át kell főzni. Eközben pedig folyamatosan kavarni kell az üstök tartalmát.

Az esemény fő attrakciója a lekvárfőzés volt, de az üstökben babgulyás is készült. A szervezők folyamatosan próbálnak olyan rendezvényeket életre hívni, melyek erős helyi, vagyis németvárosi hagyománnyal bírnak. Ezek közé tartozik a szilvalekvár főzés, valamint a disznótor. Ilyenkor előveszik a padlásokról azokat az eszközöket, melyeket az őseik is használtak.

Az idei Németvárosi szilvalekvárfőzés zárásaként az elkészült lekvárt csuprokba, mázas edényekbe, befőttesüvegekbe töltögették.

Nézze meg ezt is:

Kedvenc könyvem: Omerta – Hallgatások könyve

Dézsi János ezúttal Tompa Andrea: Omerta – Hallgatások könyve című kötetét mutatja be.