2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A bűn, büntetés és kegyelem témakörökről esik szó szombaton, a levéltárban

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára ebben az évben is csatlakozott a Kutatók Éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz, melynek célja a kutatók és az intézményeik megismertetése, vonzóbbá tétele a publikum számára.

A 2006-ban indult programsorozat mára már a legnagyobb hazai tudományos-ismeretterjesztő fesztivállá vált. A levéltár idén “Bűn, büntetés, kegyelem a történeti forrásokban” címmel rendez konferenciát, melyre három előadással készülnek az intézmény dolgozói. Balogh Dorottya főlevéltáros az 1907-ben történt dánosi rablógyilkosság helyi vonatkozásairól számol majd be.

Halmágyi Miklós, a békési fiók levéltárosa előadásában a középkorba repíti vissza az érdeklődőket, melyben az életmentő szentekről szóló legendákat idézi fel, hogy hogyan is lehetett általuk megmenekülni a halálbüntetés elől. Héjja Julianna Erika főlevéltáros pedig a 19. századi megyei kisnemesi bűnözésről és imposztorokról tart majd előadást, árulta el Sáfár Gyula igazgatóhelyettes. Hozzátette, a tavalyihoz hasonlóan az idei konferenciától is hasonló sikereket várnak.

A Bűn, büntetés, kegyelem a történeti forrásokban elnevezésű rendezvény szombaton, 17 órakor veszi kezdetét a levéltár Gyulai főépületében.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …