2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Az OKJ-s képzések területén is változásokat hoz a szakképzési reformprogram

 

A szakmák olimpiájaként is emlegetett WorldSkills versenyt 2019-ben Kazanban, Oroszországban rendezték meg. A világversenyen való részvétel feltétele, hogy 22 évnél nem lehet idősebb a versenyző, de már szakmai bizonyítvánnyal rendelkezik, nem utolsósorban angolul is kell tudni, hiszen a feladatot angol nyelven ismertetik velük a helyszínen. Természetesen ez egy kiugrási lehetőség is a fiataloknak, de mindenekelőtt tapasztalatot is szerezhetnek. Békés megyét a 22 magyar résztvevő közül 2 fiatal képviselte.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara már 3 éve indította el azt a pályaorientációs programját, melynek keretében a gyerekek a továbbtanulásukat segítő diáknaptárt kaphatnak. A kamara ezúttal több, mint 2000 füzetet osztott ki a térség általános iskoláiban. Ettől a tanévtől kezdve a felsőoktatásba már csak nyelvvizsgával és egy emelt szintű érettségivel lehet felvételt nyerni, azt azonban még nem lehet tudni, hogy ez milyen hatást vált ki a szakképzések tekintetében, növeli vagy csökkenti-e a szakmát tanulók számát.

A 3Témában még szó esett arról a szakképzési reformprogramról is, mely az őszi időszaktól kezdve formálja át a területet érintő oktatási rendszert. Az előttünk álló időszakban új szakképzési törvény várható, ami az OKJ-s képzésekben is változásokat von maga után, az ott tanult szakmákat majd kizárólag iskolarendszerben lehet elsajátítani.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …