2024. április 19., péntek
FONTOS

Önerőből újíthatja fel a város a Tiborcz utcát, ha nem lesz rá pályázati forrás

Szeptember 26-án tartotta soron következő ülését a gyulai képviselő-testület. A még tartó önkormányzati ciklus utolsó ülése is az interpellációkkal kezdődött, ahol Kiss Szabolcs a Tiborcz utcával kapcsolatban szólalt fel. Az utca útburkolatának felújítása már nem először ad témát, jelenleg is egy teljes körű felújítási terv áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy amennyiben pályázati lehetőség adódik, akkor az arra való jelentkezést az elsők között tudja benyújtani a város.

Az utcát gyakorlatilag “faltól falig” fel kellene újítani, újjáépíteni a járdát és a parkolókat is az útszakasz mellett. A teljes beruházás megközelítené az 500 millió forintot. Kiss Szabolcs felvetését támogatták a képviselők, így amennyiben két éven belül nem sikerül pályázati forrást nyerni a felújításra, úgy a gyulai önkormányzat – egy költséghatékonyabb terv szerint – önerőből finanszírozhatja a beruházást.

Az interpellációkat követően Görgényi Ernő polgármester kitért arra a tanúsítványra, melyet szerdán adtak át a Parlamentben. A város elnyerte ugyanis az “Energiahatékony Önkormányzat 2019” címet, az elmúlt időszakban megvalósított energetikai korszerűsítésekért.

A szeptemberi testületi ülésen a tájékoztatók között szerepelt a város első féléves gazdálkodása is. A város összköltségvetésének 28,4 %-a került fejlesztési felhasználásra. Június 21-hez képest nőtt a készpénz állomány is, ami 323 millió 400 ezer forintot jelent a város számláján.

A Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Szakgimnáziumában 2018. szeptemberében 50 osztály kezdte meg a tanévet. A tanulók létszáma a szakközépiskolában 284 fő, a szakgimnáziumban 241, a szakiskolában 13, a Szakképzési HÍD programban pedig 155. 2019 januárjában az eleki tagintézménnyel együtt 728 fős összlétszámot jegyeztek.

A Gyulai Tankerületi Központ által fenntartott 22 köznevelési intézményben több, mint 10 ezer gyermek tanul. A tankerület iskoláiban az elmúlt időszakban több, mint 3 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések, Gyulán például az összes állami tulajdonban lévő oktatási intézményben zajlott korszerűsítés.

Az önkormányzati ciklus végéhez közeledve a különböző bizottságok beszámolói is elhangoztak, mint a gazdasági vagy a közbeszerzési bizottságé.

Nézze meg ezt is:

A 90 éves Lupsán Imrénét köszöntötték

  Virággal, Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletével és tortával köszöntötte szerda délután Timár Andrea aljegyző és …