2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Kiss-Rigó László Washingtonban

Dr Kiss-Rigó László püspök Washingtonban

„… tudatosítani kell értékeinket, gyökereinket, meg kell erősítenünk identitásunkat … ”

Kiss-Rigó László püspök a liberális demokrácia veszélyeire figyelmeztetett Washingtonban, a helyi amerikai magyar közösség augusztus 20-i ünnepi szentmiséjén.

A Magyar Örökség Háza a washingtoni katolikus bazilikától az arlingtoni Marymount katolikus egye¬te¬mig tartó, zarándoklatnak nevezett közös sétával, szentmisével, majd magyar piknikkel ünnepelte a magyar állam¬alapítást. A misét az egyetem kápolnájában Kiss-Rigó László celebrálta népes magyar közösség jelenlétében. A püspök lelki és erkölcsi útravalókat is megfogalmazott, mint mondta, nemcsak a Washingtonban és környékén élő magyaroknak, hanem az összmagyarságnak. Példaként Jézus hasonlatát idézte a sziklára és a homokra épített ház sorsának különbözőségéről.

– A ház akkor erős és minden próbát kiálló, ha megvannak az alapjai – mondta, majd kifejtette: manapság egy harmadik alternatívát is próbálnak javasolni az építkezéshez, amely – mint fogalmazott – a saját életünk, jövőnk, családjaink, a társadalom jövőjének építését jelenti. Ezt a harmadik alternatívát Kiss-Rigó László a liberális demokrácia ajánlatának nevezte.

– Sajátos technika ez, amely – azzal a jelszóval, hogy egyenlő távolságot kell tartani minden értéktől – azt javasolja, úgy építkezzünk, hogy megássuk az alapot, a szükséges anyagokat, az értékeket viszont jó messzire, körben helyezzük el, de az alapot hagyjuk üresen, és arra építsünk. Az így épített ház, vagyis az ilyen társadalom kínálta jövő egyértelműen destruktív és önpusztító, ez ellen, bizony, védekeznünk kell. Ez a minden értéktől való egyenlő távolságot hirdető ideológia lényegében nem más, mint a nihilizmus.

A mise után az MTI kérdésére Kiss-Rigó László hangsúlyozta: nem lehet megkerülni Szent István értékeit, amelyek alapvető, örök, egyetemes keresztény értékek.

– Az egyén személyes hitétől függetlenül a nemzet esetében adottság a keresztény alap, a keresztény gyökerek, a keresztény kulturális hagyomány. Manapság, szerencsére, annak a folyamatnak vagyunk a tanúi, hogy a magyar nemzet tagjai – személyes hitüktől függetlenül – egyre jobban ráébrednek a valódi identitásukra. Úgy fest, hogy ma a magyar nemzet nem tömeggé silányul, hanem sokkal inkább közösséggé nemesedik. Az Amerikában és az óhazában élő magyarok számára örök üzenet, hogy tudatosítani kell értékeinket, gyö¬ke¬rein-ket – a nemzet esetében ez a keresztény gyökereket jelenti –, és meg kell erősítenünk identitásunkat, hogy megküzdhessünk a kor negatív veszélyeivel – szögezte le Kiss-Rigó László.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …