2024. április 26., péntek
FONTOS

Megnyílt a Szent Gellért Fórum Szeged új gyöngyszeme

A komplex és modern szegedi Szent Gellért Fórum valódi otthona lesz az egyházmegyei közösségeknek, igazi kinccsel gazdagodott általa Szeged és az egész Dél-Alföld is. A magyar kormány támogatásával megvalósuló beruházás átadásával kezdetét vette az egyházmegye felkészülése alapításának ezredik évfordulójára: 2030-ra.

– Az első írásos utalás a magyar zenére Szent Gellért legendájában olvasható. Ez előtt is tisztelgünk, amikor a róla elnevezett rendezvényközpontot ünnepi koncerttel avatjuk – fogalmazott Kiss-Rigó László püspök a Szeged-Csanádi Egyházmegye új ékessége, a szegedi Szent Gellért Fórum augusztus 28-i átadóján. Hozzátette: az egyházmegye úgy döntött, a zenei-kulturális megnyitót követően nagyszabású ifjúsági–közösségi–sportos rendezvénnyel, végül különleges, minőségi labdarúgó-eseménnyel, az olasz sztárcsapat, a római Lazio vendégjátékával is köszöntik a Dorozsmai úti ékszerdobozt, ezzel kívánva érzékeltetni a Szent Gellért Fórum három, egymást ki¬egészítő funkcióját.

Valóban van mit ünnepelni, hiszen a magyar kormány olyan ajándékot adott az egyházmegyének, Szegednek és a Dél-Alföldnek, mely minden igényt kielégítő módon szolgálja majd az itt élők igényeit, legyen szó az élsportról, a tömegsportról, a közösségi programokról vagy a kultúráról és a művészetekről.

Domingo szuperkoncertje mindenkit elvarázsolt

 

 

A vadonatúj komplexumba augusztus 28-án léphetett be először a nagyközönség. Az egyházmegye korszerű, a 21. századi követelményeknek megfelelő kulturális, szabad¬idős és sportközpontját méltó módon, a világhírű spanyol tenor, Plácido Domingo fellépésével nyitották meg. A kiemelt érdeklődésre való tekintettel a hangversenyre Budapestről és Kecskemétről is koncertvonatot indítottak. Kiss-Rigó László a jeles eseményen az egyházmegye és Szeged polgárainak nevében is köszönetet mondott Magyarország kormányának, hogy lehetővé tette a fantasztikus létesítmény felépítését, valamint a kivitelező Market Zrt.-nek a remek munkáért.

Plácido Domingo operaénekes a Plácido Domingo Classics fesztivál keretében feledhetetlen szuperkoncerttel nyűgözte le a szépszámú publikumot. Az első rész főként Verdi műveinek ismertebb áriái¬ból állt – hallhattunk részleteket a Traviatából, az Otellóból, a Simon Bocca-negrából és A trubadúrból is. A műfajilag könnyedebb második részben operettek, slágeresebb dalok csendültek fel. A legnagyobb ovációt a magyar szavakkal vegyítve előadott Hazám, hazám aratta a Bánk bánból, amit hatalmas tapssal jutalmaztak a nézők.

A spanyol sztártenor és fia, ifjabb Plácido Domingo első alkalommal lépett együtt színpadra Magyarországon a szegedi Szent Gellért Fórum ifjúsági és sportcentrum avatása alkalmából. Az ünnepi produkció során napjaink egyik legkeresettebb szoprán¬dívája, a Puerto Ricó-i születésű, Grammy-díjas művész, Ana María Martínez volt Domingo partnere. Közreműködött továbbá a Győri Ba¬lett, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a tehetséges fiatal szegedi zongorista, Balázs-Piri Soma is.

– Plácido Domingo számára nagyon fontos a családi összetartás és a hit. A világhírű tenor ezért is mondott örömmel igent arra a felkérésre, hogy a közreműködésével nyissák meg az egyházmegyei fenntartású Szent Gellért Fórumot – árulta el Magonyi Andreas Zsolt, a Placido Domingo Classics Fesztivál társalapítója és társigazgatója.

A rendezvényt fővédnökségével megtisztelte Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A társvédnök Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Farkas Sándor, az Ag¬rár¬minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke volt.

 

A közösség fóruma

 

 

A Szent Gellért Fórum alapkövét tavaly áprilisban tették le. A mintegy tízhektáros területen UEFA 4-es kategó¬riá¬jú – azaz egy bizonyos szintig nemzetközi, válogatott mérkőzések lebonyolítására is lehetőséget nyújtó –, több mint nyolcezer néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion, többfunkciós rendezvényközpont, négy hibrid füves pálya, szabadtéri színpad és lelátó, amfiteátrum, teniszpálya, műanyag borítású grundfoci¬pálya, háromsávos, 100 méteres futópálya, játszó- és edzőterek, valamint természetesen kápolna is szolgálja a Szeged-Csanádi Egyházmegye közösségét.

A központot két köztéri szobor is díszíti. A stadion bejáratánál áll a monumentális alkotásairól ismert Szőke Gábor Miklós Grosics, a fekete párduc című munkája. A 4,5 méter magas és 6,3 méter hosszú, rozsdamentes acél háromszög és trapéz elemekből felépülő szobor az Aranycsapat – a posztján elsőként teljesen fekete mezt viselő – kapusát ábrázolja, amint a labdát őrzi. Baráth Gábor, Mohács ismert busó¬maszk¬fara¬gója a Szeged-Csanád Grosics Akadémia labdarúgócsapat címerét készítette el három dimenzióban. A 2,5 méter magas szobrot a művész csaknem kétszáz használt gumiabroncs segítségével formázta meg.

Kiss-Rigó László emlékeztetett: az egyházmegye számos oktatási és szociális intézményt működtet, az ezekben tanuló és élő gyerekek, illetve Szeged közönsége számára teremti meg a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét Magyarország első egyházi sport- és ifjúsági centruma.

 

 

– Egyházi fenntartású általános és középiskoláinkban mintegy 9 ezer gyerek tanul, további közel 4 ezer gyermeket bentlakásos intézményekben gondozunk, fociakadémiánkon 300 gyerek sportol, illetve főiskolát is működtetünk. Ezenkívül 90 plébániánkat, családjainkat és szervezett ifjúsági csoportjainkat is szeretnénk kiszolgálni: olyan teret nyújtunk számukra, mely igazán minőségi kulturális, sport-, szabadidős, közösségi és családi programok szervezésére biztosít lehetőséget – érzékeltette a püspök, hogy milyen fontos közösségi szerepet tölt majd be a Szeged-Csanádi Egyházmegye életében az egyházmegye első, vértanú püspökének emléket állító Szent Gellért Fórum.

 

Igazi majálishangulat a közösségi ünnepen

 

Szeptember 8-án az egyházmegye közössége előtt is megnyitotta kapuit a Szent Gellért Fórum. A vasárnapi családi napon közel 6 ezren csodálhatták meg az új létesítményt, miközben színpadi műsorok, bűvészek és artisták szórakoztatták őket. A szervezők egésznapos programsorozattal várták az egyházmegye területén élő családokat, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények diákjait, pedagógusait, illetve a plébániák közösségének tagjait.

– Igazi majálishangulat uralkodott, mind a hatezer résztvevő remekül szórakozott, ami mindenképpen az összetartozásunkat erősíti – fogalmazott Kondé Lajos plébános, pasztorális püspöki helynök.

A hódmezővásárhelyi Szent János Kertvárosi Katolikus Általános Iskolából például 370-en érkeztek, diákok, szülők és tanárok együtt látogattak el a családi napra, de jelen voltak mások mellett a szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium növendékei is. A rendezvényre a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató közel 2 ezer gyermeke, nevelőszülője érkezett Nógrád, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből. A nevelőszülős családok mellett a lakásotthonokban élő fiatalok is birtokba vették az új központot. A jövőben ők is számos rendezvényüket a Szent Gellért Fórumban tartják majd.

 

 

Reggeltől estig nem kevesebb mint hat nagyszínpadon szólt a zene. A kulturális kavalkádban fellépett a Kormorán, a 100 Folk Celsius együttes, az Ed Philips and the Memphis Patrol, Varga Miklós és Kalapács József, Szűcs Antal Gábor és Gál Péter latin duó együttese, valamint a szegedi Molnár Dixieland Band. A musical és operett műfaj kedvelői népszerű sláger-összeállításokat élvezhettek Kádár Szabolcs és Gulyás Attila színművészek és tár¬saik, valamint a Petőfi Musical Stúdió fiataljainak közreműködésével. A gyerekek az Alma és a Kolompos együttes, a Csilla és a Banda, valamint a Bab Társulat műsorának tapsolhattak. A komáromi Magyarock Dalszínház művészei musical- és gyermekeknek szóló programjukkal szórakoztatták a nagyérdeműt, de megcsodálhattuk a Tor¬dasi Szivárvány együttest is. Az artistaművészet csillagai mellett „utcazenészek”, néptáncosok gondoskodtak az egésznapos jó hangulatról. A délutáni nagyünnepségen a 100 tagú makói Forgatós Táncegyüttes és barátaik (koreográfus: Doktor László) mellett ismert színészek és énekesek – Varga Miklós és két gyermeke, Szabolcs és Vi¬vien, a Kormorán szólistái, Vadkerti Imre és Fehér Nóra, valamint Sipos Imre és Ruttkay Laura – is közreműködtek. Elhangzott a Szeged-Csanád Grosics Akadémia indulója, amelyet Ne féljetek címmel Koltay Gergely írt.

A színes programokat Koltay Gábor rendező álmodta meg, aki szerint a Szent Gellért Fórum kifejezetten alkalmas közösségi rendezvényekre.
– Azért hívtunk színészeket, bűvészeket, zenekarokat, artistákat, hogy megteremtsük a Kondé Lajos által említett majálishangulatot – ismertette a rendező, aki külön kiemelte: 20 perces történelmi játékban idézték meg a honfoglalást és azt a történelmi jelentőségű pillanatot, amikor Szent István király megbízta Gellért püspököt az egyházmegye alapításával.

 

A családi nap zárásaként Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrált ünnepi misét.

 

– A mai nap is lehetőséget teremtett arra, hogy közösséget formáljon, erősítse keresztény identitásunkat, felkészülve ezzel is 2030-ra, az egyházmegye ezeréves évfordulójára – hangsúlyozta a püspök.
Természetesen a futball sem hiányozhatott a palettáról: egy barátságos focimeccset is megtekinthettek az érdeklődők, az összecsapáson az egyházmegyei válogatott 2–0-ra győzött a ferencvárosi öregfiúk ellen.

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia NB II-es labdarúgócsapata pedig várhatóan októberben fogadja majd a kétszeres olasz bajnok, hétszeres olasz kupa-, négyszeres olasz szuperkupa-, egyszeres KEK- és UEFA-szuperkupa-győztes római Laziót a Szent Gellért Fórumban, teljessé téve az avatást.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …