2024. április 19., péntek
FONTOS

Közel 5000 fiatal és 100 kiállító a pályaválasztási vásáron

Békés megye legnagyobb pályaválasztási vásárát nyitották meg október elsején, Békéscsabán.

A Csaba Park rendezvénycsarnokába közel száz kiállító érkezett, köztük középfokú- és felsőoktatási intézmények, valamint a megye meghatározó munkáltatói. Többek között olyanok, akik gyakorlati képzőhelyként vesznek részt a megyei szakképzésben.

A megye legnagyobb pályaorientációs rendezvényére mintegy 5000 gyermek érkezett, ezen a napon buszos utazások is segítették őket eljutni a megyeszékhelyre. Dúró Vivien azért jött el Szeghalomról, hogy jobban megismerhesse a vendéglátó szakirányt.

Sok diákot a szüleik is elkísértek azért, hogy a segítségükre legyenek.

A képeken látható szerkezet egy lemezhajlító géphez készült, amit a Békéscsabai Szakképzési Centrum gépészeti szakon tanuló diákjai mutattak be.

Gyuláról is több kiállító érkezett, köztük a Gyulahús Kft. is bemutatta képzési rendszerét, és az általuk kínált lehetőségeket.

A pályaválasztási vásár hivatalos megnyitóval kezdődött, Pántya Imre a Békés Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője arról beszélt, hogy jelenleg nincs olyan szakma a megyében, melyben ne tudna elhelyezkedni egy pályakezdő fiatal.

Az ország gazdasági növekedése 5 % fölött van, a munkanélküliségi ráta pedig országosan pedig 3,4 %. Ezt Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár mondta. A beszédek alatt szó esett a Békés megyei hiányszakmákról is, melyek nagy lehetőséget jelenthetnek egy fiatal számára, hiszen nagyobb valószínűséggel kaphatnak lehetőségeit a versenyszférában.

A program legfőbb célja idén is az volt, hogy a diákok megismerkedjenek a munkáltatók elvárásaival, válasszanak szakmát, hozzájárulva ezzel a fiatalok megyében maradásához és a munkaerőhiány csökkenéséhez.

Nézze meg ezt is:

A 90 éves Lupsán Imrénét köszöntötték

  Virággal, Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletével és tortával köszöntötte szerda délután Timár Andrea aljegyző és …