2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Báltermet alakítanak ki az Almásy-kastély cselédszárnyában

A gyulai Almásy-kastély még felújításra váró épületrészének, a cselédszárny alapkövét helyezték el szerda délben, ugyanis már nem kell sokáig várni, hogy a képeken látható helyiség a hozzá méltó állapotba kerüljön.

Olyannyira, hogy a beruházás el is kezdődhet, hiszen Görgényi Ernő polgármester és Piskolty Tibor, a Futizo Kft. ügyvezetője a munkálatokkal kapcsolatos kivitelezési szerződést is aláírta. A közel 1 milliárd forintos fejlesztés során a cselédszárnyban olyan rendezvénytermet, báltermet alakítanak ki, mely alkalmas lesz a különböző gasztro események lebonyolítására, ugyanakkor magánrendezvények, például esküvők helyszínét is adhatja majd.

Az alapkőletétel és a szerződés aláírása során Kovács József országgyűlési képviselő kitért arra, hogy a cselédszárny tovább növelheti a város turisztikai vonzerejét.

Az új épületrész további lehetőségeket kínál majd afelé, hogy a vendégek még több időt töltsenek a kastélyban. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a gyulai turizmus fejlődését emelte ki, és elmondta, hogy az országban közel 1000 turisztikai fejlesztés zajlik jelenleg is.

A gyulai Almásy-kastély cselédszárnya 1807-re épült meg, bár akkor még több kisebb épületrész is tartozott hozzá. Kezdetben az uradalmi tisztek szállásaként szolgált, később irodák is helyet kaptak itt, majd később a személyzet is. A felújításra váró kastélyrész történetéről Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos tartott előadást, majd ismertette az előttünk álló beruházás részleteit is.

A cselédszárny felújítása már régebbi terveken nyugszik, akkor a kivitelezés 705 millió forintba kerültek volna, az évek során megnövekedett építőipari árak miatt ez 954 millió forintra nőtt.

Nézze meg ezt is:

Jubileumot ünnepel az Erkel kórus

Sikeres évtizedek állnak a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar mögött, amit a napokban hangversennyel és …