2024. március 29., péntek
FONTOS

Elhelyezték Szent Fausztina ereklyéjét a ruzsai templomban

Az előző lapszámunkban ismertetett előkészületek szerint, augusztus 17-én a Csongrád megyei Ruzsa templomában helyezték el a lengyel születésű Szent Fausztina ereklyéjét. A templom előtti téren az ünnepi szentmisét Marek Jędraszewski, Krakkó érseke vezette.

Az ünnepi szentmisét Marek Jędraszewski krakkói érsek vezette, akivel együtt misézett Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök és Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök. Negyela Zoltán, Ruzsa plébánosa köszöntötte a szabadtéri ünnepi szentmise résztvevőit a ruzsai Tömörkény téren felállított színpadon, majd Sánta Gizella polgármester vette át a szót.

– Akik idejöttek, azok úgy gondolhatják, hogy Ruzsa a világ vége, de nekünk a világ közepe! Azt kívánom, hogy a mai nap mindannyiunk számára feledhetetlen legyen – mondta a polgármester.

A washingtoni helyi magyar közösség meghívására az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodó Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szavait távollétében Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök tolmácsolta, aki üzenetében a liberális demokrácia veszélyeiről és az ellene való küzdelem szellemi és lelki aspektusairól szólt a megjelent hívekhez.

Szent Fausztina nővér csontereklyéjét Hedvig nővér és nővértársa néptáncosok kíséretében vitte fel az oltárra.

A latin nyelvű szentmise és a körmenet előtt beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Szent II. János Pál pápa munkásságát méltatva elmondta, a pápa egész életében kiállt a kereszténység védelmében, és ezt nekünk is meg kell tenni, nem adhatjuk fel az értékeinket.

– Nem fogadjuk el, hogy a természet alaptörvényét romboló ideológiáikat ráerőltesse a többségre egy erőszakos kisebbség, de nem fogadjuk el azokat a szélsőséges, baloldali törekvéséket sem, hogy az egyházakat, a hívőket, a zsidó-keresztény gyökeret támadják, rombolják. A mi alaptörvényünkben is benne van, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatán alapul. Ezt nem fogjuk feladni – mondta, utalva arra, hogy a szentmise lengyel főpásztorát, Marek Jędraszewski krakkói érseket nemzetközi támadás érte az LMBTQ-ideológiát bíráló beszéde miatt.

Mint ismeretes, a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar püspöki kar is támogatásáról biztosította a krakkói érseket és a lengyel püspöki kart.

Fausztina nővér a lengyelországi Glogowiecben született 1905. augusztus 25-én és Krakkóban hunyt el 1938. október 5-én. Magánkinyilatkoztatásaiban, látomásaiban párbeszédet folytatott Jézussal, melyben – naplója alapján – megismerte Jézus azon kívánságát, hogy a Húsvét utáni első vasárnap legyen az Isteni Irgalmasság napja. II. János Pál pápa 2000. április 30-án kihirdette az Isteni Irgalmasság ünnepét az egész világra. Ugyanezen a napon szentté avatták a Fausztina nővért.     ti

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …