2024. április 18., csütörtök
FONTOS

A bűn, büntetés és kegyelem volt a téma Kutatók Éjszakáján, a levéltárban

Elsőként Halmágyi Miklós levéltáros “Életmentő szentek – Fizikai erőszak és lelki erő” című előadását hallhatták a Kutatók Éjszakája alkalmából a levéltárba látogatók.

Ebben az évben a bűn, büntetés és kegyelem témák köré összpontosult a három előadás.
Halmágyi Miklós például visszanyúlt egészen az első ezredfordulóig, ahol olyan történeteket, legendákat vizsgált, melyekben a barbár támadók váratlanul tiszteletet nyilvánítanak egy olyan szent embernek, aki számukra idegen vallást képvisel. De szó esett olyan szövegekről is, melyekben a bűnöst felmentik a halálbüntetés terhe alól.

A Kutatók Éjszakáján Balogh Dorottya főlevéltáros az 1907-ben történt dánosi rablógyilkosság helyi vonatkozásairól számolt be, Héjja Julianna Erika főlevéltáros pedig a 19. századi megyei kisnemesi bűnözésről és imposztorokról tartott előadást. Erdész Ádám igazgató elárulta, az országos rendezvénysorozat remek lehetőséget biztosít a publikum számára, hogy betekintsenek az intézmény mindennapjaiba, illetve az ott dolgozó kutatók munkájába.

A levéltár kutatói legközelebb október 11-én adnak elő a “Mozaikok az adózás és adóelkerülés történetéből Magyarországon” című konferencián, a városháza dísztermében.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …