2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Ecce tabernaculum Dei cum hominibus Templomszentelés Öttömösön

Székely János szombathelyi püspök szentbeszéd közben, talárján Boldog Brenner János portréjával

Öttömös Csongrád megyében, a Homokhátság szívében található kis település.

A közel 650 lelkes falu épületei közül kiemelkedik az 1937-ben épült kis templom amely pályázatoknak és a helyi hívek nagylelkű adományainak köszönhetően kívül-belül megújult. A templomot felszentelő Székely János szombathelyi püspök Boldog Brenner János ereklyével ajándékozta meg a templomot.

A helyi plébános kérésére Székely János szombathelyi püspök elfogadta a meghívást, és maga végezte el a templomszentelés ünnepi liturgiáját a jelenlévő papság segítségével június 30-án. A templomot felújító Szögi Lászlótól vette át a főpásztor a templom kulcsait, majd a papsággal bevonult a templomba. A vízszentelés után következett az oltár és a falak meghintése, majd a felszentelő imádság, a Mindenszentek litániáját követően pedig az oltár és a falak megkenése, megtömjénezése, végül pedig a főoltár megáldása.

A felszentelést szabadtéri szentmise követte. Székely János szentbeszédében kiemelte, hogy „minden embernek meg kell tanulnia ragyogni és világítani”. Beszédében kihangsúlyozta, hogy az a tisztaság, hit, öröm, becsületesség és emberség, melyek Brenner Jánost jellemezték, mind mélyen hívő családjában gyökereztek. S amennyiben hasonló fiatalokat szeretnénk nevelni, akkor olyan családok kellenek, mint amilyen az övé volt.

– Legyenek ma is olyan szülők, akik otthon nem veszekednek, hanem együtt gyónnak gyermekeikkel, és beengedik Istent maguk közé – zárta beszédét a püspök.

Székely János püspök a szentmise végén Boldog Brenner János ereklyével ajándékozta meg a templomot, melyet ünnepélyes körmenet után a templomban helyeztek el.

A helyi hívek minden jelenlévőt megvendégeltek spárgából készült ételekkel, mivel Öttömös a spárga hazája. A szentmisén közreműködött a Szegedi Székesegyház Kórusa.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …