2024. április 20., szombat
FONTOS

Tetris challenge: kihívás teljesítve!

Nemrégiben a Gyulai Vár is teljesítette az úgynevezett Tetris challenge-et. Korábban a Magyar Honvédség különleges erői, pilótái vagy például japán, szerb, holland tűzoltók, mentősök, orvosok vonultak fel, sőt egy papi „különítmény” is beállt a sorba és a nemzetközi mém trendnek megfelelve olyan fotókkal álltak elő, melyek az adott szakmát, hivatást, foglalkozást és annak művelőit mutatja be, népszerűsíti.
Mint a gyulai erődítmény Facebook és Instagram oldalán is olvasható:

„Olyan elkötelezett, hagyománytisztelő szakemberekkel dolgozunk együtt a mindennapokban, akik állandó munkatársainkhoz hasonlóan igazán fontosnak tartják a közel hat évszázados téglavár és Kerecsényi László várkapitány örökségének továbbvitelét.”
A posztokban külön köszönetet mondanak Árgyelán János kovácsmesternek, aki nem kevesebb, mint 60 éve állt kovácsinasnak, Árgyelán Adrienn kulturális szervező – múzeumpedagógus munkatársnak és Czene Ferenc solymásznak is, akik nélkül nem teljesíthették volna ezt a kihívást, továbbá Kevének a magyar vizslának, Borókának és Ábelnek, a két szalagos álölyvnek. A tematika roppant egyszerű vagy legalábbis annak hangzik: a rendelkezésre álló eszközökkel le kell fedni egy adott területet úgy, hogy a kép bemutassa a szerszámokat, melyeket a szakma képviselői nap, mint nap használnak.

A Gyulai Vár kovácsának esetében a 120 kilogrammos üllő éppúgy használatban van, mint az ugyancsak méretes és súlyos kalapács, valamint a patafaragó véső. A harcos eszköztárában megtalálható a 22 kilogrammos láncing, a másfél kezes kard, a vas és kő ágyúgolyó is.

Aki hurcolt már ilyen és ehhez hasonló alkalmatosságokat az el tudja képzelni, hogy a fotók elkészültét megelőzően miért tartott a pakolás egy teljes napig, az előkészítés pedig két hétig tartott. Incze László, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. munkatársa vetette fel, a #tetrischallenge csak arra vár, hogy a Gyulai Várban megvalósítsák. Mint fogalmazott, a legnagyobb kihívást a megfelelő szög és távolság megtalálása jelentette, mert a vár udvarán sok olyan belógó rész található, ami zavarhatja az összképet. A fotók drónnal, 12 megapixel felbontással, 5-10 méter magasságból készültek, a legnagyobb magasság ezúttal 15-20 méter volt.

A megvalósítás során több kérdés is felmerült, például az, hogy a két szalagos álölyv és a vadászatokon is bevethető magyar vizsla hogyan reagál majd a miniatűr repülőre, zsákmánynak tekintik-e majd?

Boróka és Ábel, valamint Keve nagyon jól vették a búgó-zúgó masina közelségét, utóbbi jószág még fekvő helyzetben is folyamatosan nyomon követte a gépezet mozgását. A nagy felbontás lehetővé teszi, hogy aprólékosan át lehessen bogarászni a fotókat, jól látszik, hogy a kutyus a gazdik lábánál fekve kíváncsian felfelé tekintget. Rengeteg apró részlet van, amit most nem spoilereznénk el. Keve, valamint Boróka és Ábel gazdái, Árgyelán Adrienn (a Gyulai Vár állandó munkatársa) és Czene Ferenc nélkül nem valósulhatott volna meg a kihívás teljesítése.

Rengeteg solymászati eszközzel, fegyverekkel, páncélokkal, olyan felszereléssel rendelkeznek, melyeket bármely hagyományőr megirigyelhetne. Velük és a hatvan éve kovácsként tevékenykedő Árgyelán Jánossal minden szombaton találkozhatnak az erődítmény látogatói. A reneszánsz napok, garantált programok hétről-hétre visszaröpítik a látogatókat abba a korba, amikor még a pallos, a buzogány, a nyílpuska és a teljes lovagi páncélzat is egy hivatás képviselőjének napi használatú eszközei közé tartozott.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …