2024. április 19., péntek
FONTOS

Tüdőgyógyászok üléseznek Gyulán

Három napos konferenciát, valamint továbbképző tanfolyamot szervezett Gyulán a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Magyar Bronchológus Egyesülete. A csütörtökön kezdődött ülésen a szakemberek továbbképzéseken, illetve szakmai programokon vehettek részt az Erkel Hotelben. A 2015-19 közötti cikluszárón többek között az új módszerekről számoltak be.

Elhangzott, kiemelkedően sok daganatos beteg van Magyarországon, az európai átlag két és félszerese, amely 9-10 ezer új tüdőrákos beteget jelent. Jobbak a kezelési lehetőségek, így nagyobb a túlélés aránya. A tüdőbetegségek között az érintettek számát tekintve vezető a COPD, vagyis a krónikus obstruktív tüdőbetegség, amely a dohányosokra jellemző, valamint a nagyobb városokban található magas légszennyeződés következménye. Ez a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórkép. Ez a fajta károsodás visszafordíthatatlan, a tüdő szerkezetének visszaállítására nincs lehetőség. Világszerte az egyik legfőbb halálok. A prevenció és a kezelése nagyon fontos.

Elhangzott, a külső faktorok szerepet játszanak a betegségek kialakulásában. Az eseményen kiemelték, 10 daganatos beteg közül 9 erős dohányos. A jövő útja az, hogyha az egészségmegőrzésre fókuszálnak az emberek.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …