2021. február 25., csütörtök
FONTOS

A fatimai jelenésekre emlékeztek Lőkösházán

102 évvel ezelőtt történt az úgynevezett hatodik napcsoda, ahol – 1917. október 13-án – mintegy 70 ezer ember volt jelen a Cova da Iriának nevezett kis völgyben, Portugáliában.

A jelenés során azt tapasztalták, hogy a nap megnagyobbodott, forogni kezdett, majd úgy tűnt, hogy rázuhan a földre. Az évforduló alkalmából a lőkösházi Fatimai Szent Szűz-templomban rendeztek ünnepséget. A szentmisét Fazakas Gusztáv plébános mutatta be.

A fatimai jelenések 102. évfordulója alkalmából átadtak egy 12 darabból álló, késő reneszánsz stílusban készült, festett fakazetta sorozatot. A műalkotás Ament Éva és tanítványai felajánlása.

A fakazetták különlegességét az is adja, hogy ezáltal egyfajta művészeti kapcsolat is létrejött az Egri Főegyházmegye és a Szeged-Csanádi Egyházmegye között, hiszen – a már Ózd városához tartozó – Szentsimon Árpád kori templomának mennyezeti fakazettáinak egyfajta átdolgozása látható ezentúl a lőkösházi templomban. A festett fakazetták a Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak köszönhetően készültek el.

A fatimai jelenések ünnepe azzal folytatódott, hogy megáldották a karzat új díszítőelemeit.

Nézze meg ezt is:

Újabb gyulai úszó sikerekkel zárult két februári verseny

  Két rangos eseményen is szép eredményeket értek el a Gyulai Várfürdő fiatal úszói, legutóbb …