2024. április 16., kedd
FONTOS

Érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást

Megérkezett Békés megyébe az influenza elleni védőoltás – számolt be róla Maráczi Gabriella népegészségügyi osztályvezető a 3Témában.

Hiába gyakoribb évről-évre az influenzás megbetegedések által okozott halálos esetek száma, a legtöbben még mindig nem oltatják be magukat. A kockázati csoportokba tartozóknak ugyanakkor különösen ajánlott. A gyermekek, idősek, valamint a krónikus betegségben szenvedők nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Ebben az időszakban még korai influenzajárványról beszélni, a megelőzésről viszont korántsem, hiszen a védettség kialakulásához legjobb esetben is 10-14 napra van szükség. Az év 40. hetétől – minden térségben – az erre kijelölt háziorvos figyeli a légzőrendszeri betegségekkel hozzájuk forduló pácienseket, így tudják nyomon követni, hogy emelkedik-e a felső-légúti megbetegedések száma. A vírusok leginkább majd a csapadékosabb időszakban kezdenek el jobban terjedni, a megbetegedések csúcspontja általában januárra, februárra esik.

A következő influenza járvány nem csak a jelenlegi időjárástól függ, hanem a vírusok erősségétől is. Pontosan nem lehet megjósolni a fertőzések tendenciáját. A legutóbbi, világszintű influenzajárvány a 2009-es madárinfluenza volt, ekkora méretű járvány általában 30-40 évente fordul elő.

Nézze meg ezt is:

Sokkolja a nézőket az Alzheimerről szóló film

  Péntek délután a művelődési házban vetítették Kollár István, Alzheimer című díjnyertes dokumentumfilmjét. A megdöbbentő …