2024. április 24., szerda
FONTOS

Értékes személyes dokumentumok kerültek a levéltárba

A közelmúltban a békéscsabai Végh Lászlóné adta át felmenői, a Banner, Bede, Mazán és Koricsánszky család személyes dokumentumait.

Ezek között szerepelnek például végzettséget igazoló oklevelek, fényképalbumok, tábori levelezőlapok, valamint kéziratok is. Ezek a családok ugyanis a 19. század értelmiségi, úgynevezett honorácior családjai voltak, árulta el Erdész Ádám igazgató. Tehát közülük kerültek ki a kor állami tisztségviselői, tanítói, ügyvédei, orvosai vagy mérnökei.

Közülük az egyik legismertebb, Banner János Zöldfejűek címmel írt visszaemlékezést. Ez Márki Sándor kolozsvári, vasárnapi ebédjeit idézi fel, például azt, hogy a professzor felesége milyen módon próbálta nevelni a házhoz járó szász rokonokat.

A levéltár rendszeresen vesz át úgynevezett magániratokat, tehát nem állami vagy önkormányzati szervek iratait, melyek alapvetően az intézmény illetékességi körébe tartoznak. A dokumentumok között megtaláljuk még Bede László 1930. december 1-jén kelt gépészmérnöki diplomáját, melyet a Magyar Királyi József Műegyetemen szerzett. Emellett a levéltár birtokába kerültek tábori levelezőlapok, valamint egy fényképalbum is, melyben több száz személy portréja szerepel, akiknek kiléte még vizsgálat alatt áll. Hiszen a felvételek hátoldalán és a lapokon sem találhatóak meg neveik.

Erdész Ádám elárulta, a napokban további olyan dokumentumokat is visznek a levéltárba, melyek szintén Végh Lászlóné tulajdonát képezték. Így még átfogóbb képet kaphatnak a 19. századi Békés megye értelmiségi családjairól.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …